Re: srážková daň
Ale pouze v případě, že zaměstnanec požádá zároveň o roční zúčtování daně. A to by mohl jako OSVČ jen když by neměl z podnikání roku 2013 příjmy vyšší 6.000 Kč.
§ 38k
Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,
nikde tady nevidím, že by dodatečné podepsání bylo vázáno na roční zúčtování
>>>>>Dobrý den, mám takový problém, se kterým si nevím
>>>>>rady, jedná se o stržení srážkové daně z příjmu u
>>>>>dohody o
>>>>>provedení práce do 5000 Kč, jsem OSVČ,a vždy jsem
>>>>>platila jen zálohovou daň z příjmu z podnikání,ale
>>>>>koncem
>>>>>minulého roku jsem měla brigádu na DPP. Byly mi
>>>>>strženy z dvou výplat srážkové daně,a mě by
>>>>>zajímalo,jestli
>>>>>si tyto peníze od f.ú.,OSSZ i ZP mohu nechat vrátit
>>>>>při vyúčtování příjmů za minulý rok,na jakém
>>>>>tiskopise
>>>>>u
>>>>>FÚ se toto řeší a jak to mám vyplnit,nebo kde najdu
>>>>>nějaké informace o tomhle. Nikdy jsem s tím neměla
>>>>>žádné
>>>>>zkušenosti,proto prosím o radu.Děkuju
>>>prohlášení poplatníka se může dodatečně podepsat do
>>>17.2.2014
>>
>>Ale pouze v případě, že zaměstnanec požádá zároveň o
>>roční zúčtování daně. A to by mohl jako OSVČ jen když
>>by neměl z podnikání roku 2013 příjmy vyšší 6.000 Kč.
>>
>
>§ 38k
>Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z
>příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani
>podle § 35ba a daňového zvýhodnění
>(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a
>přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k
>měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30
>dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do
>15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o
>tom,
>
>nikde tady nevidím, že by dodatečné podepsání bylo
>vázáno na roční zúčtování
>
Zkuste si dlouhou větu rozdělit
- podpis při nástupu do zaměstnání = podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání
- podpis v průběhu zaměstnání = každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období
S důrazem na příslušné - ne na minulé
A podívejte se na ZDP § 38k odstavec 7)
Já tam vazbu na roční zúčtování tedy vidím....Dodatečně přihlédne plátce k uvedeným skutečnostem při ročním zúčtování záloh, a to i v případě, byla-li daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků vybrána srážkou podle zvláštní sazby daně, prokáže-li poplatník rozhodné skutečnosti pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění nejpozději do 15. února roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období a podepíše-li současně v této lhůtě prohlášení k dani podle odstavců 4 a 5.
Dobře,děkuju všem za informace, takže bohužel si to nemůžu nechat vrátit podle toho,co tu čtu:-( hm tak jo, tak nechám FÚ 880 Kč hold,a jak je to se sociálním a zdravotním při tomto příjmu z brigády(DPP)? Mohu ten příjem zohlednit do příjmu z podnikání a připočítat si strženou částku na SP a ZP OSVČ k zaplaceným zálohám?Děkuji všem za pomoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 1. 2014 22:26
Dobrý den, mám takový problém, se kterým si nevím rady, jedná se o stržení srážkové daně z příjmu u dohody o provedení práce do 5000 Kč, jsem OSVČ,a vždy jsem platila jen zálohovou daň z příjmu z podnikání,ale koncem minulého roku jsem měla brigádu na DPP. Byly mi strženy z dvou výplat srážkové daně,a mě by zajímalo,jestli si tyto peníze od f.ú.,OSSZ i ZP mohu nechat vrátit při vyúčtování příjmů za minulý rok,na jakém tiskopise u FÚ se toto řeší a jak to mám vyplnit,nebo kde najdu nějaké informace o tomhle. Nikdy jsem s tím neměla žádné zkušenosti,proto prosím o radu.Děkuju