Re: srážková daň
Ale pouze v případě, že zaměstnanec požádá zároveň o roční zúčtování daně. A to by mohl jako OSVČ jen když by neměl z podnikání roku 2013 příjmy vyšší 6.000 Kč.
§ 38k
Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,
nikde tady nevidím, že by dodatečné podepsání bylo vázáno na roční zúčtování
>>>>>Dobrý den, mám takový problém, se kterým si nevím
>>>>>rady, jedná se o stržení srážkové daně z příjmu u
>>>>>dohody o
>>>>>provedení práce do 5000 Kč, jsem OSVČ,a vždy jsem
>>>>>platila jen zálohovou daň z příjmu z podnikání,ale
>>>>>koncem
>>>>>minulého roku jsem měla brigádu na DPP. Byly mi
>>>>>strženy z dvou výplat srážkové daně,a mě by
>>>>>zajímalo,jestli
>>>>>si tyto peníze od f.ú.,OSSZ i ZP mohu nechat vrátit
>>>>>při vyúčtování příjmů za minulý rok,na jakém
>>>>>tiskopise
>>>>>u
>>>>>FÚ se toto řeší a jak to mám vyplnit,nebo kde najdu
>>>>>nějaké informace o tomhle. Nikdy jsem s tím neměla
>>>>>žádné
>>>>>zkušenosti,proto prosím o radu.Děkuju
>>>prohlášení poplatníka se může dodatečně podepsat do
>>>17.2.2014
>>
>>Ale pouze v případě, že zaměstnanec požádá zároveň o
>>roční zúčtování daně. A to by mohl jako OSVČ jen když
>>by neměl z podnikání roku 2013 příjmy vyšší 6.000 Kč.
>>
>
>§ 38k
>Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z
>příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani
>podle § 35ba a daňového zvýhodnění
>(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a
>přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k
>měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30
>dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do
>15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o
>tom,
>
>nikde tady nevidím, že by dodatečné podepsání bylo
>vázáno na roční zúčtování
>
Zkuste si dlouhou větu rozdělit
- podpis při nástupu do zaměstnání = podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání
- podpis v průběhu zaměstnání = každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období
S důrazem na příslušné - ne na minulé
A podívejte se na ZDP § 38k odstavec 7)
Já tam vazbu na roční zúčtování tedy vidím....Dodatečně přihlédne plátce k uvedeným skutečnostem při ročním zúčtování záloh, a to i v případě, byla-li daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků vybrána srážkou podle zvláštní sazby daně, prokáže-li poplatník rozhodné skutečnosti pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění nejpozději do 15. února roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období a podepíše-li současně v této lhůtě prohlášení k dani podle odstavců 4 a 5.
Dobře,děkuju všem za informace, takže bohužel si to nemůžu nechat vrátit podle toho,co tu čtu:-( hm tak jo, tak nechám FÚ 880 Kč hold,a jak je to se sociálním a zdravotním při tomto příjmu z brigády(DPP)? Mohu ten příjem zohlednit do příjmu z podnikání a připočítat si strženou částku na SP a ZP OSVČ k zaplaceným zálohám?Děkuji všem za pomoc
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
31. 1. 2014 22:26
Dobrý den, mám takový problém, se kterým si nevím rady, jedná se o stržení srážkové daně z příjmu u dohody o provedení práce do 5000 Kč, jsem OSVČ,a vždy jsem platila jen zálohovou daň z příjmu z podnikání,ale koncem minulého roku jsem měla brigádu na DPP. Byly mi strženy z dvou výplat srážkové daně,a mě by zajímalo,jestli si tyto peníze od f.ú.,OSSZ i ZP mohu nechat vrátit při vyúčtování příjmů za minulý rok,na jakém tiskopise u FÚ se toto řeší a jak to mám vyplnit,nebo kde najdu nějaké informace o tomhle. Nikdy jsem s tím neměla žádné zkušenosti,proto prosím o radu.Děkuju