Re: poplatek za potvrzení příjmů
Jinak samozřejmě vystavení potvrzení patří k povinnostem mzdové účetní.
Pozn.
Lenko mě jen napadlo, zda neexistuje smluvní vztah mezi tazatelkou a mzdovou účetní (externí účetní, majitelka firmy - tazatelka). Pak by bylo samozřejmě na dohodě obou stran, za jaké úkony je fakturováno.
ZDP § 38j. ods. 3
(3) Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do 10 dnů od podání žádosti doklad o údajích na mzdovém listě, jehož kopii je povinen uchovat a který obsahuje údaje o výši měsíčních příjmů podléhající zdanění za každý kalendářní měsíc a souhrnné údaje rozhodné pro výpočet
a) základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, zaměstnaneckého zvýhodnění a daňového zvýhodnění,
b) základu daně a daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně.
Platí toto: (předešlý odkaz je až pro rok 2015, ale v zásadě se moc neliší):
(3) Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění. Kopii vystaveného dokladu plátce uschová.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
2. 2. 2014 18:20
Dobrý den prosím o radu.
Jsem zaměstnanec na hl.poměr + příjem dohoda o provedení práce-jinde. Chtěla bych si podat daňové přiznání sama. Mzdová účetní po mě chce za vydání potvrzení o příjmech poplatek 300,-. Má na to právo?
děkuji Marta