Re: Ukončení pracovní poměru
Co je to za blbost ? Proč by musela ? PP skončí, jestliže buď zaměstnanec požádá o ukončení PP dohodou, nebo dá sám výpověď. Zaměstnavatel, pokud nemá zákonný důvod, tak žádný PP ukončit ani nemůže. Přiznání důchodu žádným zákonných důvodem není. !!!
>>>>Dobrý den, dnes u nás končí zaměstnanec. Od zítřka je
>>>>mu přiznán předčasný starobní důchod. Mohli byste mi
>>>>poradit, jestli je třeba ukončit tento pracovní poměr
>>>>dohodou s důvodu přiznání tohoto důchodu, a nebo mu
>>>>můžu ukončit poměr bez jakékoliv dohody a jen ho
>>>>odhlásím
>>>>ze soc. a zdrav. pojištěni. Předem vám moc děkuji.
>>>Pracovní poměr ukončit musíte, dohoda o ukončení musí
>>>být písemná. Důvod v dohodě uvést musíte pouze v
>>>případě, že to zaměstnanec bude požadovat.
>>
>>Co je to za blbost ? Proč by musela ? PP skončí,
>>jestliže buď zaměstnanec požádá o ukončení PP dohodou,
>>nebo
>>dá sám výpověď. Zaměstnavatel, pokud nemá zákonný
>>důvod, tak žádný PP ukončit ani nemůže. Přiznání
>>důchodu
>>žádným zákonných důvodem není. !!!
>To máte pravdu. Ale jestli se nepletu, tak při
>předčasném důchodu člověk pracovat nemůže, takže je v jeho
>zájmu, aby ukončil (v tomto příp
Spíš to byla reakce na dotaz zástupce zaměstnavatele
" ukončit tento pracovní poměr
>>>>dohodou s důvodu přiznání tohoto důchodu, a nebo mu
>>>>můžu ukončit poměr bez jakékoliv dohody "
Ale tazatelka píše, že mu byl přiznán předčasný důchod, z toho nevyplývá automaticky, že jej bude i pobírat. Takže známe málo informací na kategorickou odpověď - PP musíte ukončit.
Zaměstnavatel má jen jednu povinnost, pokud u něj pracuje člověk, který je poživatelem předčasného důchodu, nahlásit toto na správu soc. zabezpečení, víc nic. V žádném případě není zaměstnavatel oprávněn rozhodovat o tom, zda zaměstnanec ukončí pracovní poměr nebo ne.
Dobrý den, moc Vám všem děkuji za reakce na můj dotaz. Omlouvám se, že jsem se nevyjádřila přesně. Chtěli jsme to vyřešit tak, aby náš zaměstnanec neměl žádný problém, přestože jsme se to dozvěděli pozdě. Předčasný důchod mu byl přiznán a začne ho pobírat od 5.2.2014. Nakonec jsme se domluvili na dohodě. Ještě jednou moc děkuji za váš čas i ochotu pomáhat druhým:-)
4. 2. 2014 12:35
Dobrý den, dnes u nás končí zaměstnanec. Od zítřka je mu přiznán předčasný starobní důchod. Mohli byste mi poradit, jestli je třeba ukončit tento pracovní poměr dohodou s důvodu přiznání tohoto důchodu, a nebo mu můžu ukončit poměr bez jakékoliv dohody a jen ho odhlásím ze soc. a zdrav. pojištěni. Předem vám moc děkuji.