Prosím o radu zkušené - zaměstnali jsme starobního důchodce od 1/2013 na DoPP. Od ledna do června podepsal Prohlášení, pak už nechtěl podepsat, ale pracoval ještě v září a říjnu bez podepsání prohlášení. Protože doma chová koně, dostal 10.000,- dotací na rok 2013, takže z tohoto pohledu by nemusel podávat přiznání k DP (není OSVČ). Ale protože neměl ve 2. polovině r. 2013 podepsané prohlášení, tak asi bude muset podat přiznání k DP. Kdyby dodatečně mi u nás ve firmě podepsal prohlášení i na 2. polovinu roku, tak by se asi vyhnul tomu, aby podával DP. Jestli je to tak, co by to pro mne jako účetní znamenalo, že podepíše prohlášení i na 2. polovinu roku 2013? Znamená to, že požádá o vyúčtování daně? Co bych já měla jako doklad k tomu, že požádal o podepsání prohlášení i na 2. polovinu roku, když už mám v jeho prohlášení zápis, že podepsal jen do 6/2013? Nebo pro něj platí, že když má příjem vyšší než 6000 (kromě příjmů ze závislé činnosti = což asi je DoPP), tak musí podat přiznání? Děkuji Vám předem za názor.
Re: Zdanění příjmů důchodce
ad1) Nepředstavuji si, že bych předělávala mzdy, ale že bych mu udělala vyúčtování daně. ad2) No to mě vůbec nenapadlo, že dotace se dělí na osvobozené od daně a neosvobozené. To se jej musím zeptat.
4. 2. 2014 19:13
Prosím o radu zkušené - zaměstnali jsme starobního důchodce od 1/2013 na DoPP. Od ledna do června podepsal Prohlášení, pak už nechtěl podepsat, ale pracoval ještě v září a říjnu bez podepsání prohlášení. Protože doma chová koně, dostal 10.000,- dotací na rok 2013, takže z tohoto pohledu by nemusel podávat přiznání k DP (není OSVČ). Ale protože neměl ve 2. polovině r. 2013 podepsané prohlášení, tak asi bude muset podat přiznání k DP.
Kdyby dodatečně mi u nás ve firmě podepsal prohlášení i na 2. polovinu roku, tak by se asi vyhnul tomu, aby podával DP.
Jestli je to tak, co by to pro mne jako účetní znamenalo, že podepíše prohlášení i na 2. polovinu roku 2013? Znamená to, že požádá o vyúčtování daně? Co bych já měla jako doklad k tomu, že požádal o podepsání prohlášení i na 2. polovinu roku, když už mám v jeho prohlášení zápis, že podepsal jen do 6/2013? Nebo pro něj platí, že když má příjem vyšší než 6000 (kromě příjmů ze závislé činnosti = což asi je DoPP), tak musí podat přiznání?
Děkuji Vám předem za názor.