Re: ZAM-EC zrušil životko - jak roční zú
Zaměstnanec odešel do st.dů v roce 2013 a v roce 2012 uplatňoval zaplacené životní pojistné jako slevu na dani.
Přišel požádat o RZZ za r. 2013 a nedodal potvrzení na uplatnění životka. Od jeho sjednavatele vím, že jej zrušil! Sjednavatel mi tvrdil, že je to jeho soukromá informace, ke které neměl by mít podnik přístup a jeho vlastní zodpovědnost, pokud nepodá DP a nedodaní za předčasně zrušené životko.
Mám mu provést RZZ, když mi podpisem požádal o RZZ?
v tom má sjednavatel pravdu, to by vám měl říct zaměstnanec a ne sjednavatel.a taky má pravdu v tom, že je to jeho vlastní zodpovědnost. RZD jste povinna provést, pokud o to požádal. RZD proveďte, ale zaměstnanci byste měla vysvětlit, že je úpovinen podat DP (pokud uplatnil více než 6000)
Mohu mít ještě jednu otázku,
bohužel její řešení jsem tady nevyhledala.
Pracovník požádal o RZZ, ale na podnik přišlo od české pojišťovny oznámení o výplatě pojistného z úrazu.
ztráta na výdělku čistá 3780,- daň 666,-
celkové plnění 6346,-
pokud je zde napsáno o dani, tak ji asi odvedli a toto se nezapočítává do příjmu nad 6000,- a nemusí on podávat DP?
v tomto případě byla sražena srážková daň (byl příjem do 5000, bez podepsaného prohlášení), RZD je možno provést. Kdyby byla náhrada za ušlou mzdu nad 5000, i při nepodepsaném prohlášení by byla zálohová daň, a v tom případě by byl z-nec povinen sám podat DP.
To platí pro rok 2013.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 2. 2014 7:37
Zaměstnanec v roce 2013 zrušil životní pojištění - u nás pracuje od roku 2012 a v roce 2012 uplatňoval zaplacené pojistné jako slevu na dani.
Mám za to, že za rok 2013 musí sám podat DP a dodanit dříve uplatňované slevy za zaplacené pojištění.
Mýlím se nebo to tak je? Předem děkuji za odpověď.