Re: Silniční daň x žádné výdaje na phm a
Ono to je těžké, samozřejmě, že může tvrdit, že auto nepoužívá.... Otázkou je, jestli si toto tvrzení u případné kontroly obhájí.
Pokud si v období, kdy měl skutečné výdaje, silniční daň platil a auto používal, asi bude dost naivní argumentovat, že dnem přechodu na procenta přestal autem jezdit. A když ho vozí jiná OSVČ - fakturují si tuto službu? Pokud ne, tak to bych před úředníkem vůbec nezmiňovala.
Souhlasím s Mirkou a ostatními.
Auto je předmětem silniční daně v případě, že je použito k podnikatelské činnosti, nikoliv na základě toho, zda jsou na něj uplatňovány náklady. Je zde samozřejmě otázkou, jakým způsobem to pak třeba FÚ prokáže, ale já bych radši zaplatil nějaké ty 2 tisíce...
Ono záleží i na charakteru podnikání. Můj manžel také nikdy nic neuplatňoval na auto, má výdaje paušálem, ale při své činnosti by nikomu nemohl tvrdit, že auto nepoužívá. Takže se rovnou na silniční daň zaregistroval už od doby, kdy se podnikání stalo jeho hlavní činností (do té doby za jeho auto platil zaměstnavatel za služební cesty).
záleží v čem podniká.jestli je to charakter podnikání,kdy sedí u počítače,je celý den v krámu, v dílně apod. a všechno si nechá dovézt až pod nos,tam bych silniční daň neplatila. ale jestli třeba montuje něco u zákazníků a vystavuje faktury po celém okrese,tak to není moc obhajitelný
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
5. 2. 2014 8:44
Dobrý den,
prosím Vás, mám tady osvč, vede DE, výdaje uplatňuje procentem z příjmů. Auto v majetku nemá. Jezdí s ním někdy na zakázku, ale PHM ani nic jiného si neuplatňuje jako náklad. Musel také platit silniční daň a podávat přiznání k silniční daň ? Moc moc díky.