Re: přenesená daň.pov. stavební práce
pokud byla cena ve smlouvě uvedena jako celková (žádná zmínka o DPH), pak by neměl nic doplácet, cena uvedena ve smlouvě se posuzuje jako by byla vč. DPH
dodavatel by měl snížit tržby a vypočíst DPH metodou shora (koeficientem) z částky 82000,- Kč
Re: přenesená daň.pov. stavební práce
Důležité je, jak byla stanovena na objednávce cena.
Jestli vč. DPH nebo bez DPH, které k ceně bude připočteno dle platné legislativy.
1.) Pokud byla cena za stavební práce stanovena vč. DPH ve výši 82.000Kč, je to cena konečná a dodavatel vám měl správně jako neplátci DPH vystavit daňový doklad:
DZ + DPH (počítáno "zhora")= 82.000Kč.
Dodavatel má povinnost dlužné DPH FÚ doplatit, ale jeho požadavek na doplacení DPH z vaší strany by byl v tomto případě neoprávněný, protože vy jste mu konečnou cenu vč. DPH ve výši 82.000 Kč již uhradil.
2.) cena bez DPH viz. dřívější odpovědi
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 2. 2014 14:10
Mám živnost cca 20 let a při jejím založení jsem získal i DIČ (ale nejsem plátce DPH). Se svým dodavatelem jsem uzavřel objednávku na absolutní cenu 82000. Dodavatel mi fakturoval stavební práce dle §92 (přenesená daň.pov.), i když v záhlaví faktury při identifikaci odběratele bylo uvedeno zřetelně „NEJSEM PLÁTCE DPH“. Jelikož je to záležitost z léta a až teď byl dodavatel FÚ vyzván k zaplacení dlužného DPH, chce doplatit DPH ode mě. Má na to právo? Objednávka byla na absolutní částku, o obsahu DPH nebyla zmínka a na faktuře jsem identifikován jako neplátce. Děkuji.