Re: přenesená daň.pov. stavební práce
pokud byla cena ve smlouvě uvedena jako celková (žádná zmínka o DPH), pak by neměl nic doplácet, cena uvedena ve smlouvě se posuzuje jako by byla vč. DPH
dodavatel by měl snížit tržby a vypočíst DPH metodou shora (koeficientem) z částky 82000,- Kč
Re: přenesená daň.pov. stavební práce
Důležité je, jak byla stanovena na objednávce cena.
Jestli vč. DPH nebo bez DPH, které k ceně bude připočteno dle platné legislativy.
1.) Pokud byla cena za stavební práce stanovena vč. DPH ve výši 82.000Kč, je to cena konečná a dodavatel vám měl správně jako neplátci DPH vystavit daňový doklad:
DZ + DPH (počítáno "zhora")= 82.000Kč.
Dodavatel má povinnost dlužné DPH FÚ doplatit, ale jeho požadavek na doplacení DPH z vaší strany by byl v tomto případě neoprávněný, protože vy jste mu konečnou cenu vč. DPH ve výši 82.000 Kč již uhradil.
2.) cena bez DPH viz. dřívější odpovědi
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
5. 2. 2014 14:10
Mám živnost cca 20 let a při jejím založení jsem získal i DIČ (ale nejsem plátce DPH). Se svým dodavatelem jsem uzavřel objednávku na absolutní cenu 82000. Dodavatel mi fakturoval stavební práce dle §92 (přenesená daň.pov.), i když v záhlaví faktury při identifikaci odběratele bylo uvedeno zřetelně „NEJSEM PLÁTCE DPH“. Jelikož je to záležitost z léta a až teď byl dodavatel FÚ vyzván k zaplacení dlužného DPH, chce doplatit DPH ode mě. Má na to právo? Objednávka byla na absolutní částku, o obsahu DPH nebyla zmínka a na faktuře jsem identifikován jako neplátce. Děkuji.