Re: Prodej obchodního podílu
Činnost nezměnila pokračují ve stejné činnosti co minulí společníci. (i dle obch.rejstříku) pouze se více orientují na prodej zboží než na vlastní služby. Tedy mohou uplatnit daňovou zrátu v DPPO. Děkuji, že jste mě navedl. Měla jsem za to, že když došlo k úplné změně společníků, že to nelze.
Dále vykazuje firma dost vysoký stav na účtu 428 Nerozdělený zisk minulých let. Tak jsem se chtěla zeptat jestli i tento zisk si můžou společníci eventuelně vyplácet.?
Děkuji.
Ještě si možnosti uplatnění daňové ztráty prostudujte. Není to vůbec jednoduché, vždy jsem dělala (a samozřejmě uschovávala) propočty tak, aby bylo zřejmé, že je na uplatnění ztráty nárok.
Nerozdělený zisk - za splnění dalších podmínek ano. Jak to vypadá s účtem neuhrazená ztráta minulých let ?
Na tom (429) nemáme nic. K uplatnění ztráty můžu napsat pouze, že se zvedl objem prodávaného zboží. Noví společníci pokračují v činnosti odešlých společníků, než odkoupili podíl byli zaměstnanci v jiné firmě tak ani nepodnikali.
Moc Vám děkuji za odpovědi.
ZDP § 38na
... prokáže správci daně, že nejméně 80 % tržeb za vlastní výkony a zboží zaúčtovaných do výnosů podle zvláštního právního předpisu20) v období, kdy došlo k podstatné změně, a v následujících obdobích, v nichž má být uplatněna daňová ztráta vzniklá za období před podstatnou změnou, bylo vytvořeno stejnou činností, jakou v rámci svého předmětu podnikání provozoval poplatník v období, za které byla daňová ztráta vyměřena.
Starší články, pro pochopení problematiky dobré,
zkuste si najít i další články od ing.Pilařové
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d26434v34803-danova-ztrata-jako-odcitatelna-polozka-od-zakladu-dane-1-cast/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 2. 2014 12:27
Během roku prodali společníci svůj obchodní podíl.
Vykazovali ještě neodečtenou ztrátu minulých let v DPPO v r.2012. Tuto ztrátu si noví společníci nemohou odečíst v DPPO. Ještě v rozvaze sedí nerozdělený zisk minulých let. Ten tam bude pořád? Předpokládám, že noví majitelé si svoji ztrátu nebudou moci započíst s tímto ziskem.