Re: ELDP pro zamestnankyni na rodicovske
Měl povinnost vystavit a odevzdat. Jak ale teď z toho ven, abyste si přímo zaměstnavatele proti sobě nepoštvala.
Doporučuji, abyste si písemně požádala ČSSZ o vystavení informativního osobního listu důchodového pojištění
http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/informativni-osobni-list-duchodoveho-pojisteni.htm
Pokud v něm zjistíte nesrovnalosti, řidte se podle návodu ČSSZ
Z informativního osobního listu důchodového pojištění jsem zjistil/a nesrovnalosti
http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/informativni-osobni-list-duchodoveho-pojisteni.htm
OSSZ kontroluje, zda jsou ELDP odevzdané, až při kontrole. A ta může být klidně v rozmezí 3 let.
Nezlobte se na mě, ale to mi přijde velmi krkolomné, žádat o informativní list proto, aby zaměstnavatel splnil svou zákonnou povinnost. Bát se, že na sebe poštvu zaměstnavatele kvůli evidenčáku ?
U mě sociálka nikdy nekontrolovala, jestli mám všechny evidenčáky, takže já bych informovala zaměstnavatele, že je to jeho povinnost a požadovala po něm, aby je vystavil. Třeba s odkazem na článek, v němž jste se to dočetla. Že by mohl mít problém, pokud by na to sociálka přišla až při kontrole.
Tazatelka se už snažila ELDP od zaměstnavatele dostat. Nepochodila. S nějakým článkem, když se zaměstnavatel "zabejčí", asi moc nepochodí. Takže sice může písemně požádat zaměstnavatele o předání ELDP za roky ..., ale raději s odkazem na přílsušné §§ zákona 582/1991 Sb. Převzetí žádosti by si měla nechat na kopii od zaměstnavatele potvrdit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 2. 2014 20:50
Dobry den,
zamestnavatel mi nevystavil ELDP za minule roky, kdy jsem na rodicovske, s tim, ze kdyby ho mel vystavit, socialka se urcite ozve. Docetla jsem se, ze by ho mel normalne vystavit a poslat mi ho, zaroven me ale prekvapuje ta socialka, ze se neozvala, ze jim jeden EDP za zamestnance chybi... jak to, prosim, je?