Re: Co patřří do minimální mzdy?
Tak jsem to přečetla ještě jednou a pořádně :), píše se tam toto:
Do mzdy a platu se pro tento účel nezahrnuje mzda ani plat za práci přesčas, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli. O náhradě jako takové ani slovo, samé příplatky. Tak nevím....
Ale vy jste napsala - Dobrý den, prosím zkušené mzdové, co všechno patří do minimální mzdy? Zákoník práce §111 říká, že veškeré
příplatky - ale příplatky tam nepatří.
Do výpočtu pak berete pouze skutečně odpracované hodiny, neberete to, co je placené náhradou - takže neberete dovolenou a svátek, pokud je placený náhradou. Samozřejmě vše poměrnou části.
Já jsem se prvně špatně vyjádřila, nenapsala jsem, že příplatky do minimální mzdy nepatří. Omlouvám se. Jde mi o to, že moje maminka má v práci takový problém. Pokud jí v některém měsíci nevyjde minimální mzda (mají procentem z prodeje zboží), tak jí berou dovolenou, aby ji ta min. mzda 8500,-kč vyšla. Její účetní jí to ale není schopná vysvětlit. tvrdí, že náhrady se do minimální mzdy nezapočítávají, ale zároveň chybějící částku do minima zarovnává "čerpáním dovolené". Hledala jsem v zákoně, ale v §111 je zmínka pouze o příplatcích, ne o náhradách. Mám v tom trochu zmatek. Pokud by jste mi to vysvětlila, byla bych moc ráda:), případně odkaz na příslušný zákon. Moc děkuji.
Vypadá to, že jim mzdy dělá zaměstnavatel sám. Mzdová účetní přece musí vědět co, proč a jak počítá. Jestliže je mzda stanovená tak, že při malých tržbách nedosahuje minimální mzdy, mělo by se doplatit tak, aby mzda odpovídala odpracované době. Při měsíční mzdě 8500,- nebo 50,60 na hodinu při hodinové. Napsat někomu dovolenou, aniž by ji zaměstnanec čerpal, je samozřejmě naprosto nepřípustné. Tím by stejně nedorovnala mzdu do minima, pokud ovšem nevykázala o to méně odpracovaných hodin.
Ponechám stranou otázku, jestli prodavačka má mít minimální mzdu jako zaručenou mzdu.
Mzdy jim dělá účetní, ale samozřejmě na příkaz zaměstnavatele. Mě jde spíš o to, jak se to počítá? Když dejme tomu v měsíci vydělá hrubého 8300, tak aby nemusel zaměstnavatel doplácet do minimální mzdy, tak uvede, že 8300 je částka př. za 20 dní a za jeden den propíše dovolenou (21 prac. dní)? A bere se to tak, že 8300 + částka za dovolenou musí udělat 8500 nebo se dovolená do minimální mzdy nezapočítává a v tom případě 8300 je poměrně snížená o počet neodpracovaných dní? To, že proplácí dovolenou i když není skutečně čerpaná je jedna věc, ale jim jde spíše o to, jestli postup výpočtu je správný, případně kde je opora v zákoně. Hodlají si jít stěžovat zaměstnavateli a řešit to sním a chtějí být alespoň trochu připravené. Děkuji vám za odpovědi.
Jak může být správný postup výpočtu, když je zaměstnavatel okradl o 1 den dovolené?
Řekněme únor 160 hodin. Vydělala si pouze 8300,-.
Napíše 1 den dovolené, takže 8300,- : 152 = 54,61 minimální mzda splněna.
Dovolená, řekněme minimum 50,60 x 8 = 404,80
Náklady zaměstnavatele 11665,-
Čistá mzda 7748,-
Skutečnost 8300,- + doplatek do minima 200,- = 8500,-
Náklady zaměstnavatele 11390,-
Čistá mzda 7565,-
A jeden den dovolené v tahu.
Náklady zaměstnavatele na jeden den dovolené 543,-
Čistá náhrada mzdy za 1 den dovolené 360,-
Zaměstnavatel proti skutečnosti 11390 + 543 - 11 665 = úspora 268,-
Čistá zaměstnanec 7565 + 360 - 7748 = ztráta 177,-
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 2. 2014 7:45
Dobrý den, prosím zkušené mzdové, co všechno patří do minimální mzdy? Zákoník práce §111 říká, že veškeré příplatky, ale kolegyně tvrdí, že tam nepatří ani náhrady (za svátek a dovolenou). Má pravdu? Pokud ano, kde v zákoně toto najdu? Moc vám děkuji.