Re: sleva na dítě - babička
Nesmíte mít příjmy, ze kterých by bylo možné zvýhodnění uplatnit. Jste na mateřské nebo rodičovské nebo nezaměstnaná a příjmy tedy nemáte? Pak může uplatnit babička, pokud s vnukem žije ve společné domácnosti. Společná domácnost znamená, že jestliže Vy v žádosti např. o přídavky na dítě uvádíte i příjem babičky, pak je společná domácnost. Pokud uvádíte pouze sebe a dítě, společnou domácnost s babičkou nemáte a zvýhodnění na vnuka ona uplatnit nemůže.
Pokud tedy máte společnou domácnost a Vy ty příjmy nemáte, tak o tom napíšete čestné prohlášení. Přiložíte rodný list dítěte a podle mě i rodný list Váš, aby bylo vidět, že je to Vaše matka, tedy babička dítěte. Pokud jste rozvedená, tak rozsudek, že máte dítě ve své péči (s nabytím právní moci).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 2. 2014 13:08
Dobrý den,
žiji s dítětem ve společné domácnosti s mými rodiči. Jelikož s otcem dítěte nežiji (platí mi alimenty), žádný příjem nemám, tak uvažuji, že by si moje máma uplatnila slevu na vnuka. Máma podniká jako OSVČ a uplatńuje skutečné výdaje, příjem za rok 2013 je nad 100.000 Kč. Co mám dát mámě za podklady, aby si mohla uplatnit slevu a bonus na vnuka? Bude stačit ode mě čestné prohlášení, že slevu neuplatňuji a že žiji s mámou ve společné domásnosti + rozsudek, že je dítě svěřeno do mé péče (aby z toho bylo patrno, že slevu nemůže uplatnit otec dítěte, protože od něj žádné potvrzení mít nebudu) - nebo stačí také místo rozsudku moje čestné prohlášení, že je dítě svěřeno do mé péče? + kopie rodného listu.. Ještě něco budeme potřebovat k doložení?
Děkuji za Váš čas