Re: neplatící zaměstnavatel
Ona žádala o důchod a odmítli ji? Nebo ho jenom chtěla předběžně spočítat?
Ona je popleta, takže po pravdě nevím jistě, ale tvrdila, že ji odmítli úplně, že ji řekli něco v tom smyslu, že nemůže snad požádat o důchod. Ale to se mi jeví jako hloupost. Každopádně nejdříve musí dořešit co s nezaplaceným soc. a zdrav. pojištěním... A podle mě hlavně okamžitě podat výpověd
Ať si pošle žádost o informativní osobní list důchodového pojištění na adresu ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Z toho zjistí, které doby má pojištěné. Na svou ZP stačí dojít s občankou a zeptat se, jestli je přihlášená.
Do toho, co a kdy zaměstnavatel platí, zaměstnancům nic není.
To byste svojí radou své příbuzné ublížila
"Obyčejná" výpověď není v tomto případě na místě, musela by tam dělat ještě dva měsíce.
Dále - není lhůta jako lhůta, musíte rozlišit termín výplaty a splatnosti mzdy.
ZP § 141
(1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Není členem statutárního orgánu u zaměstnavatele ?
Zkontrolovala si u své zdravotní pojišťovny a u OSSZ, zda ji zaměstnavatel přihlásil k pojištění ?
Odevzdával zaměstnavatel ELDP na OSSZ ?
Předal jí zaměstnavatel kopie ELDP ?
V čem vidíte porušení zákona ze strany zaměstnavatele - neplatí zaměstnancům mzdy ?
Myslíte, že by zaplatila všechna dlužná pojištění za všechny zaměstnance daného zaměstnavatele a pak to od něj vymáhala? Protože ZP a OSSZ neevidují dluhy podle pracovníků, ale vcelku za zaměstnavatele.
Je běžný zaměstnanec, k pojištění ji přihlásil, ale přestal před více jak půl rokem platit. Mzdy také neplatí, nebo min. neplatí včas ( jednou cca 3 měs. zpoždění), takže výpověď dle mého soudu může dát okamžitě bez udání důvodu. Je to tak? Nejsem si jistá, nikdy jsem se s tím nesetkala... Pokud jsem to ale dobře pochopila z předchozí odpovědi, tak ten dluh je zaměstnavatele a zam-ec by neměl mít z toho následky, že?
V podstatě mi jde o to, že jim zaměstnavatel neplatí zákonná pojištění a dotyčná se to dozvěděla, když si chtěla nechat spočítat důchod. Načež ji úřednice postrašila (nevím přesně jak) že by z toho mohla mít problém. A já chtěla vědět, jesli je to opravdu problém zaměstnance.
Hlavně jí neříkejte, ať dává výpověď, to je něco úplně jiného, než okamžité zrušení. Pracovní poměr může zrušit okamžitě, pokud jí dluží mzdu nebo část mzdy víc než 15 dnů po splatnosti, přičemž splatnost je vždycky až poslední den v měsíci. Např. když jí dluží mzdu za prosinec, může zaměstnavateli nejdříve 16. února předat okamžité zrušení dle § 56 odst. 1 písmeno b. V takovém případě jí vznikne i nárok na dvouměsíční náhradu mzdy.
Jinak to, že zaměstnavatel neodvádí SP a ZP, se zaměstnanců nijak netýká. Kdoví, co jí úřednice řekla. Problém by byl, kdyby neposílal na sociálku jejich evidenčáky, na kterých jsou příjmy, ze kterých se důchod počítá.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
14. 2. 2014 13:18
Dobrý den, prosím o nějaké názory - příbuzná zjistila, že ji zaměstnavatel déle jak půl roku neplatí sociální a zdravotní. Nechtějí ji prý kvůli tomu spočítat důchod. Je nejlepší pro dotyčnou okamžité ukončení prac. poměru (z důvodu porušení zák. ze strany zam-ele)? A má si zdrav. a soc. doplatit sama a pak to nějak vymáhat? Jsem laik tak netuším, co se v takovém případě dá dělat.