Re: Sleva na dítě, zaměstnanec i OSVČ
Z potvrzení o zdanitelných příjmech uvedete vyplacené zvýhodnění nebo bonusy, ale děti nebudete v DP uvádět, tím vám vznikne přeplatek a ten vrátíte. Manželka si může děti uplatnit v ročním zúčtování u zaměstnavatele nebo v DP, pokud bude mít na zvýhodnění nárok (příjem za rok byl alespoň 48000).
Děkuji za odpověď, ale ještě prosím o upřesnění :úhrn vypl.. bonusů znám z potvrzení ( 1 064 Kč), to se v dan.přiznání objeví při vyplnění výpočtové tabulky k § 6, byla ale uplatněna sleva na dani ve výši 2 287 Kč - tuto hodnotu v daň.přiznání zadám kam?? ( data pro kontrolu 1 dítě,období 1-3/2013 3x1117 =3351 = 1064 ( dan.bonus+2287 ( sleva na dani).Předem děkuji.
Už nemusíte odpovídat, stačí zadat jen vyplacený daňový bonus z potvrzení.
Daň se vypočte, sleva se neuplatní a vrátí se jen daňový bonus.
Děkuji za pomoc.
o odečtené zvýhodnění se vám snížila záloha na dani a byl vám vyplacen daňový bonus, tak že do vyplacených bonusů napíšete 2287
a do sražené zálohy na dani skutečnou částku nebo nic, když neuvedete děti, tak záloha na dani byla vyšší než měla být o zvýhodnění, tak že by měl vyjít nedoplatek zálohy na dani 1064 + vyplacené bonusy 2287 (zkuste si nejdříve zadat jenom údaje od zaměstnavatele bez dětí) a teprve potom příjmy z podnikání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 2. 2014 18:58
Dobrý den, prosím o radu jak vyřešit následující situaci. Za období 1-3/2014 jsem byl zaměstnanec a zaměstnavatel mi ve výplatě uplatnil slevu na dani na dítě . Od 3/2013 jsem ale začal podnikat jako OSVČ, výdaje určuji paušálem. Základ daně z OSVČ vyšší než 50% celkového daň. základu. Nemám tedy nárok na slevu na dani na dítě. Znamená to , že je za období 1-3/2013 musím vrátit . Jak vykázat v daň.přiznání. Může si pak slevu nárokovat s manželka / když podepíši prohlášení, že já neuplatňuji??? Děkuji za odpověď.