Re: automobil - FO - DE a GPS
Tento dotaz mne zaujala měl bych k tomu ještě jeden po-dotaz. FO, DE plátce DPH, výdajové paušál koupil auto za 98 000,- za jak dlouho ho muže vyřadit z obchodního majetku. Jde mi o to, ze pan majitel ho chce vyřadit již po roce a následně prodat bez DPH . Děkuji za názor a omlouvám se ze jsem se navezl do podobného dotazu
Re: automobil - FO - DE a GPS
Dle mého názoru bude při vyřazení do osobního užívání odvádět DPH z ceny obvyklé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 2. 2014 14:55
Dobrý den, v roce 2013 nakoupila FO, která vede DE os.automobil za 39.900 Kč. Ve stejném roce do vozidla nakoupila i zařízení GPS v hodnotě 1.860 Kč. Mám dva dotazy:
1) Pokud dá FO nákup zařízení GPS do DE bude jeho hodnota součástí pořizovací ceny vozidla? (39.900 + 1.860 = 41.760 Kč) Tím pádem se vozidlo dostane do HM, který se bude daňově odepisovat 5 let (2.odpisová skupina)?
2) Druhá varianta je, že doklad o koupi GPS do DE FO nedá. V DE bude jen cena vozu 39.900 Kč. Může si tak FO dát tuto celou sumu do výdajů jako nákup drobného majetku? Vím, že v klasickém účetnictví se tyto "drobné" majetky časově rozlišovali minimálně na 2 roky, dle Českých účetních standardů, ale to se DE netýká, nebo by také mohlo?
Předem moc děkuji za Vaši odpověď Zajícová Lucie