Re: automobil - FO - DE a GPS
Tento dotaz mne zaujala měl bych k tomu ještě jeden po-dotaz. FO, DE plátce DPH, výdajové paušál koupil auto za 98 000,- za jak dlouho ho muže vyřadit z obchodního majetku. Jde mi o to, ze pan majitel ho chce vyřadit již po roce a následně prodat bez DPH . Děkuji za názor a omlouvám se ze jsem se navezl do podobného dotazu
Re: automobil - FO - DE a GPS
Dle mého názoru bude při vyřazení do osobního užívání odvádět DPH z ceny obvyklé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
Podnikatelé budou muset u EET nahlásit i provozovny, kde přijímají neevidované tržby
JMHZ v praxi: Jak správně využít služby a vyhnout se zbytečným chybám
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
16. 2. 2014 14:55
Dobrý den, v roce 2013 nakoupila FO, která vede DE os.automobil za 39.900 Kč. Ve stejném roce do vozidla nakoupila i zařízení GPS v hodnotě 1.860 Kč. Mám dva dotazy:
1) Pokud dá FO nákup zařízení GPS do DE bude jeho hodnota součástí pořizovací ceny vozidla? (39.900 + 1.860 = 41.760 Kč) Tím pádem se vozidlo dostane do HM, který se bude daňově odepisovat 5 let (2.odpisová skupina)?
2) Druhá varianta je, že doklad o koupi GPS do DE FO nedá. V DE bude jen cena vozu 39.900 Kč. Může si tak FO dát tuto celou sumu do výdajů jako nákup drobného majetku? Vím, že v klasickém účetnictví se tyto "drobné" majetky časově rozlišovali minimálně na 2 roky, dle Českých účetních standardů, ale to se DE netýká, nebo by také mohlo?
Předem moc děkuji za Vaši odpověď Zajícová Lucie