Re: Exekuce_pořadí
Pohledávky se řídí pořadím, ve kterém byly doručeny. Pokud nejsou doručeny ve stejný den, jako to máte Vy. Pak rozdělíte pořadí na 1. přednostní a 1. nepřednostní. A na tyto dvě pohledávky budete sráže. Na přednostní druhou třetinu na nepřednostní třetí třetinu, první třetina zůstává vždy povinnému. Ostatní budou v pořadí. Možná poradí ještě někdo, ale já postupuji takto. Pozor některé pohledávky mají v textu označeno, kterým dnem doručení se řídí, většinou je to pokud už byly doručeny prvnímu plátci mzdy, pak to není datum doručení Vám, ale ten první datum.
Ano, rozhoduje pořadí jednotlivých pohledávek.
Ve Vašem případě - pokud ty datumy jsou rok 2013 - srážíte 1/3 na nepřednostní z 18.2. a 1/3 na přednostní z 10.7. + zabavitelný zbytek.
Poslední 1/3 je zaměstnance.
2/3 na přednostní byste srážela pouze v případě, pokud byste neměla žádnou nepřednostní + případně zbytek, který je zabavitelný bez omezení. Bylo by vhodné oznámit ostatním dvě exekutorům, že jejich pohledávky jsou v pořadí, aby věděli, že jim nebudete posílat srážky, jinak budou volat a ptát se.
Já bych srážela na výživné jako přednostní pohledávku a pak na uvěr z kB jako nepřednostní. Podle má výživné vždy přednost bez ohledu na datum doručení. Takže vždy jako 1. přednostní.
Nepřednostní nemůžete srážet dvě zároveň, vždy jen tu, co přišla dříve. To, že se v tomto případě sráží 2 exekuce, je proto, že první byla nepř. a pak předn. pohledávka. Kdyby přišla jako úplně první přednostní, bude se srážet jen ta z celých 2/3 a všechny ostatní musí čekat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 2. 2014 13:10
Dobrý den,
prosím o radu ohledně pořadí exekuce.
následující datumové pořadí:
1. ex - spotř.úvěr nebankovní (1/3) 18.2.
2. ex - spotř.úvěr KB (1/3) 5.4.
3. ex - dluh na pojistné ZP (2/3) 10.7.
4. ex- výživné (2/3) 12.7.
Mám za to, že předností pohl. mají před nepřednostními přednost a výživné absolutní přednost, ale ted jsem se dověděla, že rozhoduje pořadí nehledě na přednostní či nepředností? jak to teda je prosím? Děkuji za rady