prosím paní Alen
>Dobrý den, zatím nikdo nereagoval, tak zkouším znovu:
>prosím o konzultaci s následujícím - nájemce (plátce
>DPH, vede účto) se s pronajímatelem (neplátce DPH, vede
>DE) dohodl, že na vlastní náklady provede technické
>zhodnocení pronajatých prostor a pronajímatel mu dva
>roky nebude účtovat nájemné.
>U nájemce se náklady na TZ časově rozliší na dva roky
>jako na nájemné, pronajímatel pak musí v DE zaevidovat
>příjem odpovídající TZ při zařazení TZ do užívání.
>Ovšem nájemce je plátce DPH a na vstupu si uplatnil
>odpočet - mám za to, že musí k datu zařazení TZ do
>užívání odvést DPH na výstupu (a časově se rozliší částka
>TZ vč. DPH). Uvažuji správně? Jaký je Váš názor?
>Děkuji velice za případné reakce.
Re: prosím paní Alen
Hmm, smutná realita s většinou nepříznivými daňovými dopady. Prostudujte § 23/6 ZDP.
Z hlediska DPH to bude něco na způsob vyúčtování zakázky s dopadem do DPH.
Bez znalosti konkrétního smluvního ujednání je konečný závěr jen orientační.
TZ provedené a odpisované nájemcem má dost často své kouzlo ...
Díky za názor, §23/6 jsem prostudovala... spíš mě zajímá účtování z pohledu nájemce. Taky si myslím, že nejlepší by bylo, kdyby TZ bylo "přefakturováno" pronajímateli s DPH na výstupu; pronajímatel by fakturoval nájemné a provedl se zápočet. Nájemce TZ odepisovat nebude, protože nakonec vyšlo najevo, že to je podnájemce.
ve smlouvě z roku 2003 je jen uvedeno, že se platí měsíční nájemné v dané výši, služby související s nájmem pak zvlášť, v dodatku z r. 2013 pak ohledně stavebních úprav, že budou provedeny v období 1.1.-31.3.2014 na vlastní náklady nájemce s omezením maximální investice 700tis. vč. DPH. S ohledem na investici pak po dobu dvou let bude nájemce povinen hradit jen služby související s nájmem.
Moc děkuji za diskusi. Myslím, že nejlepším řešením bude přefakturace nákladů na TZ přímo promajímateli s odvodem DPH. Pronajímatel bude dále fakturovat nájemné a částky se budou započítávat. V případě, že TZ nebude započteno na nájemné zcela, bude zbytek odúčtován do nedaňových nákladů.
Hezký večer. D.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
18. 2. 2014 15:23
Dobrý den, zatím nikdo nereagoval, tak zkouším znovu:
prosím o konzultaci s následujícím - nájemce (plátce DPH, vede účto) se s pronajímatelem (neplátce DPH, vede DE) dohodl, že na vlastní náklady provede technické zhodnocení pronajatých prostor a pronajímatel mu dva roky nebude účtovat nájemné.
U nájemce se náklady na TZ časově rozliší na dva roky jako na nájemné, pronajímatel pak musí v DE zaevidovat příjem odpovídající TZ při zařazení TZ do užívání.
Ovšem nájemce je plátce DPH a na vstupu si uplatnil odpočet - mám za to, že musí k datu zařazení TZ do užívání odvést DPH na výstupu (a časově se rozliší částka TZ vč. DPH). Uvažuji správně? Jaký je Váš názor?
Děkuji velice za případné reakce.