Re: omezení odpovědnosti účetní -prosím
Děkuji. Sepíšu upozornění na účtování v rozporu se zákonem o dani z příjmů a nechám si podepsat jednateli/společníky - mohu do upozornění i uvést, že v případě doměření nenesu odpovědnost a oni nebudou nárokovat náhradu škody - bude toto platné? Mám totiž ve smlouvě výpovědní lhůtu, takže jestliže ji ukončím, tak po výpovědní lhůtu budu účtovat (a zřejmě budou trvat na zaúčtování těch faktur).
Děkuj za odpověď.
Kdy jste převzala firmu - tedy přesně řečeno máte smlouvu uzavřenou ještě v roce 2013 nebo až po 1.1.2014?
Mám obavu, že to není až tak jednoduché.
Vy nemůžete přeci účtovat, postupovat, tak jak chce klient ale musíte zdaňovat (a tedy i účtovat) na základě zákonných ustanovení.
Myslím si, že ani nemůžete platně smluvně ošetřit, že proti vám nebude vznášen nárok na škodu.
Už jen z toho důvodu, že přesně víte, že je to špatně.
Nejsem a neprohlašuji se ovšem za odborníka ohledně aplikace NOZ.
No taky mám pořád pocit, že ať napíšu, co chci, tak pokud špatně zaúčtuji, tak když dojde na lámání chleba, můžu celý papír hodit po psovi. Dělala jsem co jsem mohla, abych jim to rozmluvila, jediné, čeho jsem dosáhla je, že uvažují, že budou fakturovat jiné služby než ty, které jsou stejné s předmětem podnikání firmy, nicméně mám obavu, že nikomu jinému už fakturovat nebudou, aby mohli eventuélně obhájit, že jde o příjmy dle §7.
Paní Alen můžu poprosit ještě o názor na DPH u technického zhodnocení - viz. http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1157992
Děkuji velice.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
18. 2. 2014 15:41
Dobrý den,
jako externí účetní jsem převzala firmu, kde jednatelé/společníci fakturují své společnosti služby jako OSVČ (stejná činnost OSVČ jako činnost firmy) bez ohledu na to, že by se mělo jednat o příjmy ze závislé činnosti s odvody daní a pojistného. Přes má upozornění stále trvají na tom, že to takto budou fakturovat dál a nechtějí zdaňovat jako příjem ze závislé činnosti.
Zajímalo by mne, zda je možné vyloučit/omezit odpovědnost za toto v případě, že budu účtovat dle jejich přání a při kontrole by jiim pak byla ze strany úřadů doměřena daň, pojistné, případně pokuty či penále, aby pak po mne nemohli požadovat náhradu škody. V případě, že toto lze (co §2896?), jak nejlépe provést - dodatkem ke smlouvě nebo oznámením (§2902)?
Děkuji velice za případné názory.