Re: zaměstnanec - Slovák
Prohlášení si může podepsat, pokud nemá podepsáno jinde. Taktéž může uplatnit slevu na poplatníka. Pokud chce uplatnit dítě, v tom případě musíte vědět, zda se jedná o daňového rezidenta nebo nerezidenta. Pokud neumíte 100% rezidenství určit, pošlete zaměstnance na FÚ, aby si vyřidil daňový domicil. Vyřízení stojí 100,-Kč a vy budete vědět, zda je rezident nebo nerezident. A podle toho budete postupovat.
Děkuji za odpověď.
Ještě pro kontrolu na OSSZ jsem ho přihlásila jako českého zaměstnance , ale na zdravotní se místo rodného čísla psalo evidenční číslo, které mi sdělila pracovnice zdrav. pojišťovny, on již v Čechách pracoval ,ale u jiného zaměstnavatele. Je to tak správně? Děkuji .
Pokud má české RČ, pak byste jej na OSSZ hlásila pod tímto RČ. Pokud nemá české RČ, pak nepíšete žádné RČ a k přihlášce přiložíte kopii rodného listu nebo OP, na jehož základě oni pošlou evidenční číslo.
Na ZP jste jej měla přihlásit kódem A a do čísla pojištěnce napsat Ma datum narození (př. M20031986). Když jde o muže píšete M, když jde o ženu, píšete Ž.
Mám pocit, že jste si spletka ZP s OSSZ.
Re: pro Stanislavu
Nehodlám se s Vámi hádat. Samozřejmě že jsem nemyslela rodné číslo, ale EČP které ČSSZ vygeneruje po prvním přihlášení zaměstnance. Proto jestliže již pracovní poměr v ČR měl, tak se již nehlásí pod datumem narození, nýbrž pod EČP, ale děkuji za milou zprávu hned mám lepší den ...
Re: pro Stanislavu
Já často přihlašuji a odhlašuji Slováky. Na sociálce ho přihlásím pod jeho r.č. Někdy pak přijde ze sociálky zpráva, že kvůli duplicitě r.č. mu musí přidělit jiné číslo a chtějí poslat nějaký jeho osobní doklad. Pak přijde přidělené číslo a s tím číslem pak dělám ELDP, případně odhlášku.
Na ZP ho přihlašuji M (jako muž) nebo Z(jako žena) a datum narození. Pak přijde do firmy kartička s přiděleným číslem (jiným, než má u sociálky). A pod tímto číslem ho musím odhlásit, když končí. Jestliže už někdy pracoval v ČR a bylo mu zdravotní pojišťovnou číslo přiděleno, už mu zůstává. Takže někdy zavolám na ZP, zeptám se, jestli má tento člověk už přidělené číslo a paní mi ho nadiktuje (anebo nadiktuje to, co mu bude přiděleno) a já už ho přihlásím rovnou pod tímto nadiktovaným číslem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2014 9:57
Dobrý den ,
prosím Vás kdo máte zkušenosti se zaměstnáváním slovenských občanů.
jak se má přihlásit na OSSZ a Zdrav. pojišťovnu, to jsem již zvládla, ale nevím jestli mu můžu dát podepsat prohlášení poplatníka a uznávat slevu na poplatníka. Ještě se chci zeptat, jak je to , když by si chtěl uznat i dítě. Zaměstnanec má slovenské občanství, trvalý pobyt na Slovensku a v Čechách bydlí v pronájmu.
Děkuji Vám za odpovědi.