Re: zaměstnanec - Slovák
Prohlášení si může podepsat, pokud nemá podepsáno jinde. Taktéž může uplatnit slevu na poplatníka. Pokud chce uplatnit dítě, v tom případě musíte vědět, zda se jedná o daňového rezidenta nebo nerezidenta. Pokud neumíte 100% rezidenství určit, pošlete zaměstnance na FÚ, aby si vyřidil daňový domicil. Vyřízení stojí 100,-Kč a vy budete vědět, zda je rezident nebo nerezident. A podle toho budete postupovat.
Děkuji za odpověď.
Ještě pro kontrolu na OSSZ jsem ho přihlásila jako českého zaměstnance , ale na zdravotní se místo rodného čísla psalo evidenční číslo, které mi sdělila pracovnice zdrav. pojišťovny, on již v Čechách pracoval ,ale u jiného zaměstnavatele. Je to tak správně? Děkuji .
Pokud má české RČ, pak byste jej na OSSZ hlásila pod tímto RČ. Pokud nemá české RČ, pak nepíšete žádné RČ a k přihlášce přiložíte kopii rodného listu nebo OP, na jehož základě oni pošlou evidenční číslo.
Na ZP jste jej měla přihlásit kódem A a do čísla pojištěnce napsat Ma datum narození (př. M20031986). Když jde o muže píšete M, když jde o ženu, píšete Ž.
Mám pocit, že jste si spletka ZP s OSSZ.
Re: pro Stanislavu
Nehodlám se s Vámi hádat. Samozřejmě že jsem nemyslela rodné číslo, ale EČP které ČSSZ vygeneruje po prvním přihlášení zaměstnance. Proto jestliže již pracovní poměr v ČR měl, tak se již nehlásí pod datumem narození, nýbrž pod EČP, ale děkuji za milou zprávu hned mám lepší den ...
Re: pro Stanislavu
Já často přihlašuji a odhlašuji Slováky. Na sociálce ho přihlásím pod jeho r.č. Někdy pak přijde ze sociálky zpráva, že kvůli duplicitě r.č. mu musí přidělit jiné číslo a chtějí poslat nějaký jeho osobní doklad. Pak přijde přidělené číslo a s tím číslem pak dělám ELDP, případně odhlášku.
Na ZP ho přihlašuji M (jako muž) nebo Z(jako žena) a datum narození. Pak přijde do firmy kartička s přiděleným číslem (jiným, než má u sociálky). A pod tímto číslem ho musím odhlásit, když končí. Jestliže už někdy pracoval v ČR a bylo mu zdravotní pojišťovnou číslo přiděleno, už mu zůstává. Takže někdy zavolám na ZP, zeptám se, jestli má tento člověk už přidělené číslo a paní mi ho nadiktuje (anebo nadiktuje to, co mu bude přiděleno) a já už ho přihlásím rovnou pod tímto nadiktovaným číslem.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 2. 2014 9:57
Dobrý den ,
prosím Vás kdo máte zkušenosti se zaměstnáváním slovenských občanů.
jak se má přihlásit na OSSZ a Zdrav. pojišťovnu, to jsem již zvládla, ale nevím jestli mu můžu dát podepsat prohlášení poplatníka a uznávat slevu na poplatníka. Ještě se chci zeptat, jak je to , když by si chtěl uznat i dítě. Zaměstnanec má slovenské občanství, trvalý pobyt na Slovensku a v Čechách bydlí v pronájmu.
Děkuji Vám za odpovědi.