Re: Úroky z úvěrů - moc prosím!
Dobrý den, pokud se jedná o koupi tj. § 15 odst. 3 písm. c) ZDP pak se domnívám, musí nejen vlastnit, ale i užívat, ale může i užívat druhý z manželů,potomků,rodičů nebo parodičů obou manželů. Je tu vlatnil A užíval. Pak se dále hovoří: V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže vlastnil ke konci zdaň.obd.
Někde jsem se ale dočetla, že pokud se stále staví a ještě nebyla stavba dokončena (zkolaudováno) postačí, když zaměstnanec doloží stavební povolení nebo doklad o ohlášení stavby a po kolaudaci doloží teprve ten list vlastnictví, ale úroky si může uplatnit. Nemůže to být i tahle varianta? mockrát děkuji.
Účel úvěru je koupě nemovitosti, ne stavba nebo rekonstrukce.
Odpovídající ,,jo,, správně napsala co se rozumí definici bytová potřeba. On tam nemusí mít trvalý pobyt, stačí, že existuje úmysl se v tomto místě trvale zdržovat. Hlavně nesmí sloužit k rekreaci, pro účely podnikání, pronájmu či ubytování osob. Já osobně v tomto přípaě bych do RZD nezahrnula, vysvětlila bych zaměstnanci, aby raději uplatnil v daňovém přiznání. Jak už jsem několikrát psala, jsem opatrná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2014 10:58
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec přinesl smlouvu k úrokům, list vlastnictví a potvrzení o zaplacení, ale ve smlouvě je napsáno, že účel úvěru je ke koupi následujících nemovitostí. Smlouva je stará od roku 2010 ale zaměstnanec říkal, že v tom domě ještě nebydlí. V tom případě si nemůže uplatnit úroky z úvěru? mockrát děkuji zatím sem se s ničím podobným nesetkala.