Re: Zúčtování daně
Pak nemá smysl dělat zúčtování. Daň k vrácení žádnou nemá a na bonusy za zbytek roku nemá nárok, protože nevydělala ani 48000 Kč. Manžel si děti uplatnit nemůže?
Tak děti bohužel neuplatní nikdo. Možná by se manželovi více vyplatilo uplatnit skutečné náklady. Předpokládám, že ta její mateřská dovolená, jak píšete od ledna do října, nebyla mateřská, ale rodičovská a že brala rodičovský příspěvek, ne mateřskou. Takže když se sečtou její příjmy (tzn. hrubá mzda + podpora), že jí to nedá ani 68000 Kč, takže by si mohl uplatnit i slevu na manželku + zvýhodnění na děti. Ale to si musí propočítat on, jak mu to vyjde vzhledem k platbám sociálního a zdravotního.
ZDP § 35d
6)Při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění poskytne plátce daně poplatníkovi slevu na dani podle § 35c maximálně do výše daně snížené o slevy na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob. Je-li nárok na daňové zvýhodnění vyšší než takto vypočtená daň, má poplatník nárok na vyplacení daňového zvýhodnění formou daňového bonusu, jen pokud úhrn jeho příjmů ze závislé činnosti od všech plátců daně v uplynulém zdaňovacím období, z nichž mu plátce daně provádí roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, dosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy. Jestliže u poplatníka úhrn těchto příjmů nedosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy, poplatník při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění na vyplacené měsíční daňové bonusy v kalendářních měsících, v nichž úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň výše poloviny minimální mzdy, již nárok neztrácí.
O bonusy by přišla, kdyby podávala přiznání a nedosáhla těch 48000 hrubého. Při RZD už o ně nepřijde. Jsem ráda, že sem ten § xJ dala, pamatovala jsem si, že při RZD o bonusy nepřijde, ale nemohla jsem to honem v zákoně najít a ověřit si, ještě si to pamatuju správně.
Předpokládám, že ta "mateřská" byla rodičovská dovolená u jiného zaměstnavatele. Jestli tam měla podepsané prohlášení a příjem, měla doložit potvrzení o zdanitelných příjmech. Pokud by jí to s příjmem u vás dělalo 48000,-, můžete jí bonus na děti vyplatit.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 2. 2014 14:38
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně ročního zúčtování daně.
Zaměstnankyně mě požádala o roční zúčtování daně, ale teď jsi nejsem jist jestli ji ho můžu provést.
Zaměstnankyně u nás pracuje od 1.12.2013
01.01.2013 - 27.10.2013 (mateřská dovolená)
28.10.2013 - 26.11.2013 (nebyla nikde vedena)
27.11.2013 - 30.11.2013 (úřad práce)
01.12.2013 - 31.12.2013 (hlavní pracovní poměr u nás)
chce si uplatnit 3 děti a slevu na poplatníka za rok 2013.
děkuji.
Jílek