Re: Zdanění náhrady při prac. úrazu
Tak to teda není. Zaměstnavatel měl povinnost dát do výplaty a odvést daň. Kde máte jistotu, že zaměstnanec opravdu podá daňové přiznání a daň doplatí? Já to vidím na velký průšvih zaměstnavatele. De fakto zaměstnavatel dluží FÚ neodvedenou daň za pracovní úraz.
No ono to vzniklo, tak, že zaměstnavatel řekl zaměstnanci, že mu to buď zdaní, pak bude daň dělat 3.000,- (nevím, kde na to přišel), nebi si to zdaní sám v ročním zúčtování. Tak zaměstnanec si jasně vybral tu druhou možnost. Jak říkám, výdělek za rok i ta náhrada, když se to sečte a udělá vyrovnání ani nezakládají žádnou daň. Zaměstnanec se už se zaměstnavatelem nechce o tom bavit, nebylo tam dobré jednání.
Zam-tel nevyplatil náhradu přes výplatu ale pokladnou, zaměstnanec si to nyní chce zdanit sám (má tak malý výdělek, že mu daň stejně nevznikne, budou mu ještě vracet). Kde v přiznání má tu náhradu zohlednit, v jaké kolonce? Díky
Nezlobte se, ale vy si zřejmě děláte srandu. Pořád dookola vám píšu, že náhrada za ztrátu na výdělku musí být ve výplatě, zaměstnavatel MUSÍ odvést daň a vy pořád vedete svou, že si zaměstnanec podá DP. Tak pokud nechcete příjmou radu, tak se radějií na nic neptejte.
Já se omlouvám, radu přijímám, jen nevím jak to nyní udělat. Úraz byl vloni, zamě-tel náhradu nevyplatil přes výplatu, zaměstnanec chce sám provést daňové vyrovnání, kde si náhradu zdaní, a jestli zaměstnavatel pochybil, je to jeho věc. Mě jde o to, aby to měl zaměstnanec v pořádku.
To, že to zaměstnavatel udělal špatně není podle mne vina zaměstnance. Aby měl zaměstnanec klid na duši, udělala bych si daňové přiznání, tam bych do příjmů od zaměstnavatele dala podle potvrzení od zaměstnavatele údaje a ještě bych tam přidala částku od Kooperativy (k DP bych přidala kopii příjmového dokladu) a spočítala daň a odvedla. Jestli se to FÚ nebude pozdávat, ať si to vyřídí se zaměstnavatelem. Třeba se ozve někdo další s řešením.
>>>>>>>
>>>>>>>Nezlobte se, ale vy si zřejmě děláte srandu. Pořád
>>>>>>>dookola vám píšu, že náhrada za ztrátu na výdělku
>>>>>>>musí
>>>>>>>být ve výplatě, zaměstnavatel MUSÍ odvést daň a vy
>>>>>>>pořád vedete svou, že si zaměstnanec podá DP. Tak
>>>>>>>pokud
>>>>>>>nechcete příjmou radu, tak se radějií na nic
>>>>>>>neptejte.
>>>>>>Já se omlouvám, radu přijímám, jen nevím jak to nyní
>>>>>>udělat. Úraz byl vloni, zamě-tel náhradu nevyplatil
>>>>>>přes výplatu, zaměstnanec chce sám provést daňové
>
>To, že to zaměstnavatel udělal špatně není podle mne
>vina zaměstnance. Aby měl zaměstnanec klid na duši,
>udělala bych si daňové přiznání, tam bych do příjmů od
>zaměstnavatele dala podle potvrzení od zaměstnavatele
>údaje a ještě bych tam přidala částku od Kooperativy (k
>DP bych přidala kopii příjmového dokladu) a spočítala
>daň a odvedla. Jestli se to FÚ nebude pozdávat, ať si
>to vyřídí se zaměstnavatelem. Třeba se ozve někdo
>další s řešením.
Já jsem pořád myslela, že se ptáte za zaměstnavatele. Paní xJ vám radí správně, to bude pro zaměstnance nejlepší řešení. Ovšem pořád nemůžu pochopit mzdovku, že se někdo dopustí tak fatální chyby. Každý chybuje, jsme jenom lidé, ale todle je přespříliš. To je naprostá neznalost.
Děkuji za odpověď, tak nějak jsem si myslela, že to zaměstnanec udělá. Myslím,že zaměstnavatel měl nechat vyplatit náhradu pojišťovnou a ne chctít vědět, kolik zaměstnanec za pracovní úraz dostal bolestné. I když by se to stejně dozvěděl :). Pracovník bude mít klid a uvidíme co na to ÚP. Ještě jednou děkuji
Zaměstnavatel má dvě možnosti. Vyplatí zaměstnanci přes mzdu a potom žádá částku od pojišťovny nebo nechá pojišťovnu rovnou zaplatit zaměstnanci. I v druhém případě zaměstnavatel dostane od pojišťovny zprávu, kolik bylo vyplaceno. Bolestné se nedaní, zdaní se jen náhrada mzdy.
>>>>>>>>>Já se omlouvám, radu přijímám, jen nevím jak to nyní
>>>>>>>>>udělat. Úraz byl vloni, zamě-tel náhradu nevyplatil
>>>>>>>>>přes výplatu, zaměstnanec chce sám provést daňové
>>>
>>>>
>>>>To, že to zaměstnavatel udělal špatně není podle mne
>>>>vina zaměstnance. Aby měl zaměstnanec klid na duši,
>>>>udělala bych si daňové přiznání, tam bych do příjmů
>>>>od
>>>>zaměstnavatele dala podle potvrzení od zaměstnavatele
>>>>údaje a ještě bych tam přidala částku od Kooperativy
>>>>(k
>>>>DP bych přidala kopii příjmového dokladu) a spočítala
>>>>daň a odvedla. Jestli se to FÚ nebude pozdávat, ať si
>>>>to vyřídí se zaměstnavatelem. Třeba se ozve někdo
>>>>další s řešením.
>>>
>>>Já jsem pořád myslela, že se ptáte za zaměstnavatele.
>>>Paní xJ vám radí správně, to bude pro zaměstnance
>>>nejlepší řešení. Ovšem pořád nemůžu pochopit mzdovku,
>>>že
>>>se někdo dopustí tak fatální chyby. Každý chybuje,
>>>jsme
>>>jenom lidé, ale todle je přespříliš. To je naprostá
>>>neznalost.
>>Děkuji za odpověď, tak nějak jsem si myslela, že to
>>zaměstnanec udělá. Myslím,že zaměstnavatel měl nechat
>>vyplatit náhradu pojišťovnou a ne chctít vědět, kolik
>>zaměstnanec za pracovní úraz dostal bolestné. I když
>>by
>>se to stejně dozvěděl :). Pracovník bude mít klid a
>>uvidíme co na to ÚP. Ještě jednou děkuji
>
>Zaměstnavatel má dvě možnosti. Vyplatí zaměstnanci
>přes mzdu a potom žádá částku od pojišťovny nebo nechá
>pojišťovnu rovnou zaplatit zaměstnanci. I v druhém
>případě zaměstnavatel dostane od pojišťovny zprávu, kolik
>bylo vyplaceno. Bolestné se nedaní, zdaní se jen
>náhrada mzdy.
No a tento zaměstnavatel si to nechal poslat od pojišťovny a pak to teprve vyplatil zaměstnanci přes pokladnu mimo mzdu. No jo někdy se prostě nezadaří :)
Děkuji všem za názory a pomoc.
teď ještě jde o to, jestli ta částka na příjmovém dokladuje jenom za náhradu ušlé mzdy nebo i za bolestné, příp. nějaké další náklady (platby lékaři), protože, jak již bylo řečeno, do daňového přiznání patří pouze náhrada mzdy
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 2. 2014 20:21
Dobrý den, zaměstnanec měl pracovní úraz, Kooperativa vyplatila náhradu spolu s bolestným, poslala to zaměstnavateli a ten ji vyplatil. Zdaněno nic nebylo ani od Koop. Nyní si zaměstnanec podá sám daň. přiznání. Je to tak správně? Do jaké kolonky v přiznání zapíše částku náhrady? Děkuji