Re: způsobilost konat práci
Domnívám se, že tady není řešení. Jak sama víte, je nezbytná spolupráce mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Ale když nad tím přemýšlím, tak se domnívám, že by se to dalo brát jako překážka na straně zaměstnance dle § 199 odst. 1. Zkuste se na to mrknout.
Děkuji moc, bohužel jsem si to myslela, že žádné řešení nebude. Jen mi to přijde dost nespravedlivé. Zaměstnanec nemá žádnou povinnost včas sdělit, kdy nastoupí do práce, aby zaměstnavatel mohl objednat u lékaře s předstihem termín a pak má platit i když nic není z jeho viny.
Hezký víkend.
Tak samozřejmě by mohl říct, jak to s ním asi vypadá, ale co když sám neví. To přece záleží na doktorovi, kdy ho uzná. Zkuste zavolat tomu doktorovi, třeba něco zhruba prozradí. Jen přemýšlím, proč je nutné ho posílat na mimořádnou prohlídku. Svařečák snad platný má, předtím tu práci vykonával a když ho doktor uzná práce schopným, tak je přece té práce schopným. Nebo nějakou periodickou prohlídku u závodního v důsledku své nepřítomnosti prošvihl? A pokud je teda ta prohlídka nutná, nemůžete se s vaším závodním domluvit, aby ho vzal hned druhý den nebo ještě ten den po příchodu do práce?
Jenže mi ho poslat musíme, protože výkon práce byl přerušen na víc jak 6 měsíců - § 12, písm. f, odst. 3 vyhlášky č. 79/2013 a dále je to zaměstnanec, který kvůli zdravotnímu stavu odmítá často vykonávat svou práci. (teď mu právě dávali umělý kolenní kloub).
A s lékařem je to těžké, objednáváme měsíc i více dopředu, protože ordinuje jen jeden den v týdnu. Lékaře máme určeného nadřízeným orgánem. Takže je to těžké, navíc zaměstnanec záměrně nechce zaměstnavatele informovat. Dokonce tady kolegovi řekl, že vyčerpá podpůrčí dobu, pak půjde na půl roku do práce, kdy stejně bude pořád chodit po doktorech a rehabilitacích a pak zas bude marodit a tak pořád dokola až do důchodu. Ten má cca za 3 roky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2014 12:22
Prosím vás, jak byste řešili tuto situaci.
Zaměstnanec marodí cca 7 měsíců, se zaměstnavatelem nekomunikuje, zasílá lístky na peníza a to je všechno. Na dotaz, jak asi předpokládá možnost nástupu do práce - nic.
Jde o to, že je to údržbář, svářeč a pokud nastane situace, že do práce přijde "ze dne na den", budeme ho samozřejmě považovat za nezpůsobilého konat práci do doby, kdy neabsolvuje mimořádnou lékařskou prohlídku. Ovšem jde o to, že zaměstnavateli se nelíbí, že by ho měl platit průměrem cca 14 dní, než se podaří s lékařem domluvit tu mimořádou prohlídku a nařídit mu čerpat loňskou dovolenou taky nemůže, protože by nedodržel 14 dní předem.
Zaměstnavatel přece nezavinil, že zaměstnanec bez lékařského posudku nemůže konat práci, ale poslat ho domů s tím, že bude mít neplacené volno také nemůže.
Prosím o nakopnutí, jak to řešit, protože mne dnes už fakt nic nenapadá.
Děkuji a přeji hezký víkend.