Re: Fotovoltaika
To ano, ale je rozdíl když se ptá laik a když se ptá ten, kdo by to měl vědět.
Živíte se tím.
Jen pokud se před klientem prohlašujete za odborníka, měla byste pamatovat na výše odkazované paragrafy.
Stačí i tady zadat do vyhledávače zelený bonus, případně FVE
No vidíte, já myslela, že je to diskuzní forum
Ani jste nenapsala, od kdy má majitel FVE licenci, zda při pořízení FVE uplatnil odpočet DPH, zda odpočet DPH krátil. Jinak samozřejmě příjem za zelený bonus spadá pod § 7 ZDP. A krácení odpisů FVE podle soukromé spotřeby je samozřejmostí.
DE jsem převzala, horko těžko tahám z majitele doklady. Bývalá účetní příjem z FV vůbec nedanila, vím, že osvobození bylo jen do konce 2010. FV je od roku 2009, mělo být vedeno účetnictví. Zatím nevím, jestli bylo uplatněno dph při pořízení, jestli se FV odepisovala. Dotaz jsem asi zadala blbě, jenom jsem si potřebovala porovnat to, co ohledně FV vím s někým, kdo FV dělá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 2. 2014 18:15
Prosím o radu. Převzala jsem DE, plátce dph, má na rodinném domě fotovoltaiku. S fotovoltaikou jsem se dosud nesetkala. Zatím se mi podařilo zjistit, že od 1.1.13 je zelený bonus osvobozen od dph. Na dokladu je i "bonus na decentrální výrobu" - je to malá částka, je taky osvobozena od dph, nebo se z této částky musí dph odvést? A když je energie spotřebovávána pro vlastní spotřebu, musí se dph odvést?
Co se týká daně z příjmu, tak se příjem za zelený bonus daní dle §7? FV se odepisuje 240 měsíců - musí se odpisy krátit, když je energie spotřebovávána pro vlastní spotřebu? Děkuji za každou radu.