Dobrý den, předem se omlouvám že tady zapleňuji fórum dalším dotazem :-), ale pořád řeším ten včerejší problém, kdy účtenky za naftu, materiál jsou nad 10 000 a chybí zde údaj o odběrateli + na některých je uvedeno že jsou a na jiných že nejsou daň. dokladem. Už je máme v účetnictví 2013, rok uzavřený, uplatněné dph. Pokud by fú zpochybnil uznatelnost a oprávnění odpočtu dph, lze nějak prokázat, že je to opravdu náš náklad - např. fakturou za přepravu, puťovkou od řidiče? Nebo mám zkusit požádat čerp. stanice kde jsme tankovali o vystavení faktury? Ale na to už je asi pozdě. Děkuji
Re: Zpochybnění uznatelnosti FÚ a dokazo
Můžete využít § 73 odst.5) ZDPH že pokud doklad nemá všechny předepsané náležitosti DD, lze nárok na odpočet DPH prokázat jiným způsobem. Do budoucna je ale jednodušší řešit DD, aby byl správně, hned.
Re: Zpochybnění uznatelnosti FÚ a dokazo
Děkuju, trochu mě to uklidnilo :-) Vím že je to moje chyba, že jsem si toho nevšimla, že částka přesahuje těch 10 000 a v budoucnu budu víc hlídat, aby řidiči tankovali např. na 2x. Snad to při příp. kontrole takto obhájíme.
27. 2. 2014 9:23
Dobrý den,
předem se omlouvám že tady zapleňuji fórum dalším dotazem :-), ale
pořád řeším ten včerejší problém, kdy účtenky za naftu, materiál jsou nad 10 000 a chybí zde údaj o odběrateli + na některých je uvedeno že jsou a na jiných že nejsou daň. dokladem. Už je máme v účetnictví 2013, rok uzavřený, uplatněné dph. Pokud by fú zpochybnil uznatelnost a oprávnění odpočtu dph, lze nějak prokázat, že je to opravdu náš náklad - např. fakturou za přepravu, puťovkou od řidiče? Nebo mám zkusit požádat čerp. stanice kde jsme tankovali o vystavení faktury? Ale na to už je asi pozdě. Děkuji