Re: Ordinace-nedoplatky od pojišťoven
Každá zdrav. poj. ke každé faktuře vystavuje zprávu, kde je napsáno, proč a které výkony vyškrtla (a tím pádem nezaplatila) a nebo je tam uvedeno, kolik peněz přiznala (zaplatila více). Tyto zprávy přikládám k fakturám a opravuji částku na faktuře podle toho. Nedoplatky, přeplatky tak nevznikají.
U účetnictví pozor na opravné faktury (některé vyškrtnuté výkony byly pouze nafakturovány jiné pojišťovně - člověk neoznámil změnu). Měly by spadat do správného období.
Tak ta příloha, o které píšete, se mi vůbec nedostala do ruky... Myslela jsem, že bych nedoplatky zaúčtovala na 5xx a přeplatky na 6xx, protože se mi moc nezdálo opravovat již odeslané faktury, protože ve výpisech je vidět, co opravdu přišlo a není to smyšlené. Není moje úvaha úplně mimo?
Předem díky za odpověď, na kontrole jsem ještě nebyla, tak si vůbec nejsem jistá :-(
Nevím, jestli to je dobré řešení. Oni Vám vlastně neodsouhlasili výši faktury. Nedoplatek určitě ne na 5.., jde o snížení příjmů. Jakým způsobem to doložíte - je na Vás. Zkuste se na tyto korekční dopisy zeptat. Mě je lékaři dávájí (buď chodí poštou nebo je tisknout z portálu, kam odesílají elektronicky faktury), pokud se ke mě nějaký nedostane (a byla změna částky), tak si volám na pojišťovnu a oni mi to pošlou.
Já vede DE, u mě nejsou přeplatky a nedoplatky takový problém. Prostě jsem dostala danou částku a tu zdaním. Vnitřní evidence je až v druhé řadě. V účetnictví bych byla opatrnější.
Měsíční vyúčtování pojišťoven je podkladem pro jakékoliv opravy (ať už korekci faktury nebo opravný doklad). Koriguje se směrem nahoru i dolů. Snad kromě VZP jsou veškerá vyúčtování čitelná. VZP na druhou stranu poskytuje zálohy, neplatí přímo fakturovanou částku. V účetnictví je to "lahůdka", u plátců DPH je to ještě "pikantnější".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2014 13:53
Dobrý den, při provozu ordinace,neplátce - s.r.o., jsou každý měsíc fakturovány lékařské výkony zdravotním pojišťovnám. Na jaké účty zaúčtovat nedoplatky, nebo naopak přeplatky z faktur?
Předem děkuji za odpověď.