Re: exekuce z DPP-prosím Tři tečky
Minulý týden jsem byla na školení, kde lektor říkal, že z DPP srážíme pouze, když je na exekuci uvedena tato formulace - přikázání jiných peněžitých pohledávek podle paragrafu 312 OSŘ. V tomto případě se použijí veškeré příjmy - zaměstnanci nic nezbyde - vše se pošle exekutorovi.
Souhlasím s odpovědí přede mnou. Vy, jako plátce mzdy aj. příjmů, jste zam-covým dlužníkem a protože zam-cova pohledávka není mezi těmi, které lze postihnout srážkami ze mzdy, postihuje se jako jako klasická peněžitá pohledávka (DPP u zam-telů, jinak obecně to nejčastěji bývají pohledávky z běžného obch. styku - nezaplacené faktury). Je pro mě záhadou, proč DPP není v § 299 OSŘ, vše jde totiž na úhradu dluhů, zam-ci nic nezbyde.
Děkuji moc oběma. Pokud jsem to tedy správně pochopila, pokud pracuje na DPP, nic jí nevyplatím a veškerou její dobírku srazím na exekuci. Až přejde na DPČ, uplatním nezabavitelnou částku a exekutorovi nebudu posílat nic (protože při uplatnění nezabavitelné č. nic nezbyde). Ještě jednou děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2014 15:06
Dobrý den,prosím o konzultaci. Před měsícem mi přišel ex.příkaz na mzdu zaměstnankyně, která u nás vždy začátkem roku pracuje na DPP, po vyčerpání hodin na DPČ. Exekutorovi jsem v žádosti o součinnost napsala, že nemohu srážet, neb pracuje na DPP. Vzápětí přišel stejný ex.příkaz (resp. s jiným číslem), který "přikazuje provedení exekuce přikázáním pohledávky proti dlužníkovi manžela/manželky povinného (tuto formulaci už vůbec nechápu), plynoucí z dohody o provedení práce". Znamená to tedy, že na základě tohoto ex.příkazu už musím srážku provádět ? proč tedy v OSŘ není povoleno srážet z DPP, když exekutorovi stačí pouze přepsat pár slov v ex.příkazu ? Je zcela na libovůli exekutora, z čeho všeho nechá dlužníkovi srážet peníze ?
Děkuji za vaši odpověď