Hlavní navigace

Exekuce z DPP-prosím Tři tečky

  • (neregistrovaný)

    27. 2. 2014 15:06

    Dobrý den,prosím o konzultaci. Před měsícem mi přišel ex.příkaz na mzdu zaměstnankyně, která u nás vždy začátkem roku pracuje na DPP, po vyčerpání hodin na DPČ. Exekutorovi jsem v žádosti o součinnost napsala, že nemohu srážet, neb pracuje na DPP. Vzápětí přišel stejný ex.příkaz (resp. s jiným číslem), který "přikazuje provedení exekuce přikázáním pohledávky proti dlužníkovi manžela/manželky povinného (tuto formulaci už vůbec nechápu), plynoucí z dohody o provedení práce". Znamená to tedy, že na základě tohoto ex.příkazu už musím srážku provádět ? proč tedy v OSŘ není povoleno srážet z DPP, když exekutorovi stačí pouze přepsat pár slov v ex.příkazu ? Je zcela na libovůli exekutora, z čeho všeho nechá dlužníkovi srážet peníze ?
    Děkuji za vaši odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2014 15:37

      Pavča (neregistrovaný)

      Re: exekuce z DPP-prosím Tři tečky
      Minulý týden jsem byla na školení, kde lektor říkal, že z DPP srážíme pouze, když je na exekuci uvedena tato formulace - přikázání jiných peněžitých pohledávek podle paragrafu 312 OSŘ. V tomto případě se použijí veškeré příjmy - zaměstnanci nic nezbyde - vše se pošle exekutorovi.

    • 27. 2. 2014 16:58

      ... (neregistrovaný)

      Re: exekuce z DPP-prosím Tři tečky
      Souhlasím s odpovědí přede mnou. Vy, jako plátce mzdy aj. příjmů, jste zam-covým dlužníkem a protože zam-cova pohledávka není mezi těmi, které lze postihnout srážkami ze mzdy, postihuje se jako jako klasická peněžitá pohledávka (DPP u zam-telů, jinak obecně to nejčastěji bývají pohledávky z běžného obch. styku - nezaplacené faktury). Je pro mě záhadou, proč DPP není v § 299 OSŘ, vše jde totiž na úhradu dluhů, zam-ci nic nezbyde.

    • 28. 2. 2014 7:47

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: exekuce z DPP-prosím Tři tečky
      Děkuji moc oběma. Pokud jsem to tedy správně pochopila, pokud pracuje na DPP, nic jí nevyplatím a veškerou její dobírku srazím na exekuci. Až přejde na DPČ, uplatním nezabavitelnou částku a exekutorovi nebudu posílat nic (protože při uplatnění nezabavitelné č. nic nezbyde). Ještě jednou děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).