Re: Přechod z paušálu na DE - kontrola
Podáte dodatečné daň.přiznání za rok 2012 (v tomto případě bez sankce) a dodaníte (k základu daně 2012 připočítáte zásoby, pohledávky a zálohy). O závazky základ daně ale nesnižujete.
V roce 2013 nejsou příjmy z pohledávek roku 2012 (již zdaněné) předmětem daně z příjmu, platbu závazků si naproti tomu uplatníte jako výdaj roku 2013.
To se mi nějak nezdá. Při úpravě rozdílu mezi příjmy a výdaji při přechodu z DE na paušál nebo obráceně se přece závazky evidované k 31.12. odečítají od daňového základu. Pohledávky, zásoby a rezervy evidované k 31.12. ho zase naopak zvýší.
Poplatník musí podat dodatečné daň. přiznání a opravit přehled pro OSSZ.
Nějak to tu matláte všichní ..
Dotaz byl - přechod z paušálu na DE.
Tzn. dodaňují se pohledávky a v roce 2013, resp. 2013 ještě i zásoby (teď už konečně vypuštěno).
Má se za to, že závazky, které se vztahu k období, kdy byly výdaje uplatňovány paušální sazbou, jsou zahrnuty v takto uplatněných výdajích. Takže úhrada jakýchkoliv závazků, které mají vztah k období, kdy byly uplatňovány výdaje paušální sazbou, představuje NEdaňový výdaj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2014 18:16
Dobrý den, prosím o kontrolu, zda jsem správně pochopila §23/8/3. Rok 2013 potřebuji účtovat DE. Takže DDP dodaním jen pohledávky, které jsem měla k 31.12.2012? V roce 2013 je pak účtuji již nedaňově...
Děkuji.