Re: neziskovka-SDH
Zde odpověď, na kterou by se dalo spolehnout nečekejte. Uvádíte velmi málo údajů a navíc každá neziskovka má svá specifika. Je třeba rozklíčovat každou nákladovou položku, mnohdy až dle nastaveného kritéria (kolik na hlavní činnosti, kolik na vedlejší). Jde o velmi složitou problematiku, jejíž význam se dost čast zlehčuje.
Píšete, že tápete. To jste v pěkném p.
Dělám účto a daně už 20 let, studuji cca 1/3 veškerého volného času, ale na neziskovku si dodnes na vlastní odpovědnost netroufnu. A že jsem toho už načetla a nastudovala. Občas mi hledání odpovědi na jednoduchou otázku od neziskovky včetně zjištění skutečného stavu dá i 5-6 hodin času. Protože jak bylo psáno v předchozím příspěvku - u každé je to jinak. Jste si vědoma NOZ § 5 a § 2950?
Jsem členem a účtuji neziskovky několik let a někdy je to jednoduché, někdy pěkně zapeklité. Záleží na provozní a další provázanosti hlavní (tedy neziskové) a vedlejší činnosti (výdělečné). Všechny příjmy z hospody jsou vedlejší, tedy zdanitelné. Problém je s náklady, do vedlejších, tedy daňově uznatelných, lze vložit jen co bezprostředně slouží k dosažení zisku - náklady na prodané zboží není problém. Pokud pracovní síly pracují jen pro prodej v hospodě, také není problém. Problém začne u společně konzumovaných nákladů - energie, voda, odpisy, phm, úklid a kdoví co ještě může být společné atd. Je potřeba velmi dobře znát provoz, perfektně vědět co slouží k neziskové činnosti a co k výdělečné, dobře zdokumentovat a vypočítat koeficienty poměru hlavní a vedlejší.
Kde je to jen trochu možné, je dobré dát měřiče - vodoměry, poměrové měřiče elektriky, plynu atd.
Je-li obrat hospody větší než 1M - je plátcem dph a je nutné poměrem dělit i DPH - lze použít odpočet jen příslušné části DPH (např. je-li 20% elektrické energie použito v hospodě, lze na vstupu uplatnit jen 20% DPH a 20% ceny).
Pozor na vlastní konzumaci v hospodě, slevy, zadarmo atd.
Různé koeficienty je nutno každý rok propočítat znova, nebo alespoň konstatovat že nedošlo ke změně od posledního stanovení.
A také nezapomenout, že neziskovky si mohou daňový základ snížit o 300 000 Kč, je na to DP krásná kolonka :-)
Je toho hodně ale někdy je to zajímavá práce.
Pro inspiraci - jedna neziskovka zvažuje, že by založila vlastní sro a do ní vyvedla vše co je výdělečné, nasadila všude měřiče a více oddělila hlavní a vedlejší činnost.
Není jedna rada absolutně platná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 3. 2014 12:42
Dobrý den,mohl by mi někdo poradit?Dělám poprvé účetnictví neziskové org.sbor dobr.hasičů a tápu co mám dát do výdajů vedlejší činnosti. Mají postavenou klubovnu,kterou vedou jako hospodu,mají to zavedené i v živnostenském rejstříku. Všechny výdaje,které nakupují pro tuto hospodu,budu uvádět jako výdaje vedlejší činnosti?Děkuji moc