Hlavní navigace

Neziskovka-SDH

  • (neregistrovaný)

    1. 3. 2014 12:42

    Dobrý den,mohl by mi někdo poradit?Dělám poprvé účetnictví neziskové org.sbor dobr.hasičů a tápu co mám dát do výdajů vedlejší činnosti. Mají postavenou klubovnu,kterou vedou jako hospodu,mají to zavedené i v živnostenském rejstříku. Všechny výdaje,které nakupují pro tuto hospodu,budu uvádět jako výdaje vedlejší činnosti?Děkuji moc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2014 13:50

      xx (neregistrovaný)

      Re: neziskovka-SDH
      Zde odpověď, na kterou by se dalo spolehnout nečekejte. Uvádíte velmi málo údajů a navíc každá neziskovka má svá specifika. Je třeba rozklíčovat každou nákladovou položku, mnohdy až dle nastaveného kritéria (kolik na hlavní činnosti, kolik na vedlejší). Jde o velmi složitou problematiku, jejíž význam se dost čast zlehčuje.

    • 1. 3. 2014 14:31

      . (neregistrovaný)

      Re: neziskovka-SDH
      Píšete, že tápete. To jste v pěkném p.
      Dělám účto a daně už 20 let, studuji cca 1/3 veškerého volného času, ale na neziskovku si dodnes na vlastní odpovědnost netroufnu. A že jsem toho už načetla a nastudovala. Občas mi hledání odpovědi na jednoduchou otázku od neziskovky včetně zjištění skutečného stavu dá i 5-6 hodin času. Protože jak bylo psáno v předchozím příspěvku - u každé je to jinak. Jste si vědoma NOZ § 5 a § 2950?

    • 1. 3. 2014 17:56

      praha (neregistrovaný)

      Re: neziskovka-SDH
      Jsem členem a účtuji neziskovky několik let a někdy je to jednoduché, někdy pěkně zapeklité. Záleží na provozní a další provázanosti hlavní (tedy neziskové) a vedlejší činnosti (výdělečné). Všechny příjmy z hospody jsou vedlejší, tedy zdanitelné. Problém je s náklady, do vedlejších, tedy daňově uznatelných, lze vložit jen co bezprostředně slouží k dosažení zisku - náklady na prodané zboží není problém. Pokud pracovní síly pracují jen pro prodej v hospodě, také není problém. Problém začne u společně konzumovaných nákladů - energie, voda, odpisy, phm, úklid a kdoví co ještě může být společné atd. Je potřeba velmi dobře znát provoz, perfektně vědět co slouží k neziskové činnosti a co k výdělečné, dobře zdokumentovat a vypočítat koeficienty poměru hlavní a vedlejší.
      Kde je to jen trochu možné, je dobré dát měřiče - vodoměry, poměrové měřiče elektriky, plynu atd.
      Je-li obrat hospody větší než 1M - je plátcem dph a je nutné poměrem dělit i DPH - lze použít odpočet jen příslušné části DPH (např. je-li 20% elektrické energie použito v hospodě, lze na vstupu uplatnit jen 20% DPH a 20% ceny).
      Pozor na vlastní konzumaci v hospodě, slevy, zadarmo atd.
      Různé koeficienty je nutno každý rok propočítat znova, nebo alespoň konstatovat že nedošlo ke změně od posledního stanovení.
      A také nezapomenout, že neziskovky si mohou daňový základ snížit o 300 000 Kč, je na to DP krásná kolonka :-)
      Je toho hodně ale někdy je to zajímavá práce.
      Pro inspiraci - jedna neziskovka zvažuje, že by založila vlastní sro a do ní vyvedla vše co je výdělečné, nasadila všude měřiče a více oddělila hlavní a vedlejší činnost.
      Není jedna rada absolutně platná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).