Hlavní navigace

Půjčka společníka - úroky

  • (neregistrovaný)

    3. 3. 2014 20:18

    Zdravím, dumám nad tímto: společník poskytnul v prvním roce existence s. r. o. půjčku, s tím, že splácet se začne, až s. r. o. vykáže zisk, což bude až tak za dva roky. Ale - co úroky, nemělo by s. r. o. společníkovi vyplácet alespoň úrok, i když jsou splátky odloženy? Díky předem za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2014 8:10

      Vlad

      Re: Půjčka společníka - úroky
      Půjčka společníka vlastní společnosti může být bezúročná bez daňového dopadu pro obě strany. Pokud by se nejednalo o půjčku, ale o úvěr, pak tam úrok již být musí.

    • 4. 3. 2014 8:32

      Jitas (neregistrovaný)

      Re: Půjčka společníka - úroky
      Zdravím, děkuji, napsala jsem to špatně, jedná se o úvěr se sjednaným úrokem, ale spíš mi jde o to, že splácet se začne až v po roce, ve kterém společnost vytvoří zisk - jestli do té doby nevyplácet alespoň úroky?

    • 4. 3. 2014 8:37

      Vlad

      Re: Půjčka společníka - úroky
      Záleží na tom, co máte dojednáno ve smlouvě o úvěru. V každém případě, pokud je společník fyzická osoba, tak nevyplacené úroky jsou pro Vás jen účetním nákladem. Daňovým nákladem se stávají až okamžikem zaplacení (předpokládám, že všechny testy podkapitalizace prošly).

    • 4. 3. 2014 8:48

      Jitas (neregistrovaný)

      Re: Půjčka společníka - úroky
      No právě. Ve smlouvě sjednáno výslovně není placení úroků před započetím splácení, takže bych o úrocích neúčtovala, jen to tu probírám ze všech stran, ať něco neopomineme. Děkuji moc za odpovědi!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).