Re: autorizovany architekt
Já jsem ze stejných důvodů toho názoru, že může uplatnit 60% právě tehdy, když má tu živnost. V § 3 odst. 2 písm. i) živn.z. se píše, že živností není činnost architektů, pokud ji vykonávají jako svobodní architekti. To je definováno v § 14 z.č. 360/92 o architektech jako jedna z variant podnikání - vedle živnosti, zaměstnání a v.o.s.
Děkuji za odpověď , Váš čas. Přiznám se, uvažoval jsem o tom , jak píšešte. Na druhou stranu, pokud by nebyl autorizovaný architekt registrován podle zák. 360/1992, nemohl by vykonávat činnost, kde potřebuje razítko a potom u těchto příjmů mi to spadá do 40%.
Nějak jsem se k tomu dopracoval, i když jsem nadále otevřen novinkám-živnost může mít i bez autorizace (vzdělání+praxe) a myslím, že na většinu "běžných" projektů (k ohlášení) to stačí. Když si udělá autorizaci, má 40% s limitem, udělá si i živnost, může 60% bez omezení. Ptal jsem se architekta, jestli by mu něco přineslo nemít živnost, ale nic mi nevyjevil. Snad jedině že by nepodléhal kontrole živnostenského úřadu (proto ten výraz "svobodný" architekt?)
Příklad
Projektová činnost ve výstavbě
pro získání živnostenského listu musí přiložit doklady prokazující dosažení odborné způsobilosti. Tou se v tomto případě rozumí:
autorizace nebo zápis do seznamu registrovaných osob podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů,... (atd.)
Což znamená, že vlastně bez autorizace nedostane (středoškolák) živnostenský list. Dost dobře se nedá rozlišit, jaké práce jsou v tomto případě režimu živnosti a jaké v režimu autorizace. Tady bych se asi držela toho, zda na faktuře uvedl zápis podnikatele v živnostenském rejstříku.
Dovolím si doplnit to získání živnosti - ten text v příloze 2 pokračuje "nebo...." a dále jsou uvedené požadavky na vzdělání.
Tedy živnost na projektování může dostat i náležitě vzdělaný člověk s praxí i bez autorizace. Problém je ovšem, co bude moci samostatně projektovat - ve stavebním zákoně je u projektů na stavební povolení výslovně uveden požadavek autorizace (říká se jim s kulatým razítkem), u projektů k ohlášení ten odkaz není a u územního souhlasu stačí jen nákres, kterému se ani neříká projekt.
A tady se právě s Ottou neshodneme - Otta by u prací "prováditelných" pouze s autorizací uplatnil jen 40%. Jak jsem citoval výše § 14 z.č. 360/1992 - autorizované osoby buď vykonávají činnost jen na základě autorizace (svobodní architekti=neživnost, 40%) anebo na základě autorizace požádají o živnost. Ve druhém případě je to potom dle mého vždycky příjem "ze živnosti", byť k dosažení některých příjmů z té živnosti (složité projekty) budou tu autorizaci potřebovat.
>>>>>>projektovou činnost ve výstavbě. Může si uplatnit
>>>>>>výdaje
>>>>>>60% ? Jsem toho názoru, že nemůže, i když má živnost
>>>>>>vázanou, která požuduje dannou kvalifikaci, mimo jiné
>>>>>>být v k
>>>>Děkuji za odpověď , Váš čas. Přiznám se, uvažoval
>>>>jsem
>>>>o tom , jak píšešte. Na druhou stranu, pokud by nebyl
>>>>autorizovaný architekt registrován podle zák.
>>>>360/1992, nemohl by vykonávat činnost, kde potřebuje
>>>>razítko
>>>>a potom u těchto příjmů mi to spadá do 40%.
>>>>
>>>Nějak jsem se k tomu dopracoval, i když jsem nadále
>>>otevřen novinkám-živnost může mít i bez autorizace
>>>(vzdělání+praxe) a myslím, že na většinu "běžných"
>>>projektů
>>>(k ohlášení) to stačí. Když si udělá autorizaci, má
>>>40% s limitem, udělá si i živnost, může 60% bez
>>>omezení.
>>>Ptal jsem se architekta, jestli by mu něco přineslo
>>>nemít živnost, ale nic mi nevyjevil. Snad jedině že
>>>by
>>>nepodléhal kontrole živnostenského úřadu (proto ten
>>>výraz "svobodný" architekt?)
>>
>>omlouvám se, zkoušela jsem dotaz výše.
>>Nevím jestli to chápu správně
>>1. pokud je autorizace bez živnost. listu , tak
>>výdaje
>>40 %
>>2. živnostenský list s autorizací 60 %
>>díky
>
>Nikoli,pokud je ŽL. a i tzv. autorizace, musíte
>rozlišit , které prace spadají pod tzv. autorizaci. I když
>je živnostenský list, bez té autorizace nemuže
>vykonavat určité práce dle zákona. Proto nelze na vše dát 60%.
Ještě se přidám s dotazem , jak je to v případě autorizovaného technika. Myslím, že bez ŽL tento technik vykonávat žádnou činnost nemůže. Bude mít ŽL na provádění staveb,jejich změn a odstraňování a autorizaci jako technik. Bude vykonávat činnost autorizované osoby jako osoba vykonávající činnost podle živnostenského zákona § 14 b) o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě(360/1992 Sb). Jak to bude zde s paušálem, když bude vykonávat technický dozor - bude 60 nebo 40% ?
Všem moc děkuji
>
Není to tak, že pokud bude mít autorizaci podle z.360/1992, může vykonávat činnost, ke které ho tato autorizace opravňuje ? Řekl bych , že ano. Pokud je i živnostenský list, příjem si rozlišit na činnost kde musí být autorizace a kde stačí živn. list. Třeba někdo ještě přidá opačný názor s odkazem na příslušný §. Podobné to bude např. i se znalcem.
Omlouvám se, že se mi příspěvky dabluji..minimálně dablují :(
Stále hledám, našla jsem že výkon technického dozoru investora- stavebníka se dle Stavebního zákona č.183/2006 Sb., v § 158 se nezahrnuje (technický dozor stavebníka) mezi vybrané činnosti ve výstavbě vyžadující oprávnění podle zvláštního předpisu, tj. autorizaci . Oproti tomu v zákoně 360/1992 je napsáno, že autorizovaná osoba vykonává technický dozor .
Vyplývá mi z toho , že zde bych mohla uplatnit 60% , protože podnikatel má ŽL na provádění staveb a autorizaci, ale na TDI autorizace třeba není , a podnikatel vystupuje vůči odběrateli jako FO zapsaná v živnostenském rejstříku.
Například stavbyvedoucí musí mít autorizaci vždy.
Prosím ještě o Vaše názory a děkuji za Váš čas
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2014 23:09
autorizovany architekt ma zaroven žinost vazanou na projektovou činnost ve výstavbě. Může si uplatnit výdaje 60% ? Jsem toho názoru, že nemůže, i když má živnost vázanou, která požuduje dannou kvalifikaci, mimo jiné být v komoře. Tedy bez této registrace by nemohla vykonáívat činnost, uplatní se 40 %. Vykládám si to správně ? Děkuji za odpověď.