Hlavní navigace

Prosincové účetnictví v lednu

  • (neregistrovaný)

    5. 3. 2014 15:40

    Dobrý den,

    chtěla bych si ujasnit tento problém. 31.1.2014 jsme obdrželi fakturu od účetní společnosti, která nám zpracovávala v lednu 2014 účetnictví (účetní doklady) týkající se prosince 2013. DUZP na faktuře je 31.1.2014. Moje otázka zní, do kterého roku patří náklad? Dle mého názoru se jedná o službu poskytnutou v lednu, tudíž by měl být náklad zaúčtovaný až v lednu.

    Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2014 16:20

      Ennyka (neregistrovaný)

      Re: Prosincové účetnictví v lednu
      Raději se ale podívejte, jak to bylo účtováno minulý rok. Bylo rovněž účetnictví za prosinec účtováno až do 2013? Pokud ne, tak bych dala do minulého roku, aby nebylo v roce 2013 účtováno o jedno měsíční účetnictví méně. A jinak za mě, já dávám zpracování účetnictví do roku se kterým souvisí a ne ve kterém o něm bylo účtováno. Ale neříkám, že to tak má být. Daňaři i auditoři, každý vám řekne něco jiného.

    • 5. 3. 2014 16:28

      jinka (neregistrovaný)

      Re: Prosincové účetnictví v lednu
      ano, každý říká něco jiného, ale soud se vyjadřuje poměrně jasně
      „Na dohadné účty pasivní lze tedy účtovat položky, které nelze vyúčtovat jako obvyklý dluh (např. nevyfakturované dodávky). Je však nutné zdůraznit, že takto lze účtovat o nákladech, které byly v daném účetním období skutečně realizovány, pouze nebylo možné je zaúčtovat. Například se může jednat o náklady, na jejichž zaúčtování účetní jednotka neměla k dispozici fakturu (faktura za telefon za měsíc prosinec, která dojde k zaúčtování až v lednu), nebo u nákladů, které jsou účtovány za rok pozadu (typicky např. vyúčtování za plyn, elektřinu, vodné a stočné). K realizaci těchto nákladů však musí dojít v účetním období, ve kterém je o nich jako o dohadných položkách pasivních účtováno.“

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).