Re: Sleva na popl.-star důchodce,doklado
Dobrý večer.
1) Na výměru starobního důchodu není datum od kdy mu ho budou vyplácet?
2) Zaměstnanec měl povinnost napsat do Prohlášení poplatníka, že začal pobírat důchod a od kdy
2) Roční zúčtování daní neslouží k opravám chyb ve výpočtu daní během roku. Musíte přepočítat všechny výplaty a nesprávně sraženou daň co nejrychleji odvést na FU. Teprve pak ji budete požadovat na zaměstnanci. Při RZD nedochází k nedoplatku daně.
Nezávidím Vám to a držím palce.
Omlouvám se za chybnou interpretaci. Neudělala jsem daňové vyrovnání, ale vzhledem k tomu, že zaměstnanec má ještě i příjem z pronájmu, tak mu dělám daňové přiznání. V tom případě snad předělávat výplaty nemusím???? Jedná se vlastně o souběh závislé a pronájmu.
Jestli byl 1.1.2013 důchodce, tam prostě máte výplaty a odvedenou daň za firmu špatně a hrozí Vám postih od FU za pozdě odvedenou daň. Vystavila jste mu potvrzení o zdanitelných příjmech a sražené dani a tam jsou špatně údaje.....To, že má pronájem polí na to nemá vliv, je to jen důvod, proč musí podat DP, ale podklady k němu musí mít správně. No je to na Vás....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 3. 2014 22:16
Mám problém.
V prosinci r. 2012 jsem vyplňovala náležitosti pro přiznání starobního důchodu pro zaměstnance. Vyzvala jsem ho aby po přiznání SD dal tuto skutečnost na vědomí. Pak jsem na to zapomenula, v roce 2013 mu uplatňovala slevu až připomenula mu to až v červnu. On mi dal jen výměr, kde ale není napsáno ke kterému dni mu byl SD přiznán, ale domnívám se, že to bylo již v tom prosinci 2012. Tzn. že 1.1.2013 pobíral SD a tudíž neměl v r. 2013 nárok na slevu na poplatníka. Teď jsem udělala daňové vyrovnání a zaměstnanec bude muset na dani doplatit přes 12.000,- tis. Je jasné, že bude "prskat"
Moje otázka: co jsem udělala špatně ? Měla jsem automaticky přestat uplatňovat slevu nebo je to hlavně jeho chyba, že mi výměr nedodal. Nejsem děda vševěda - taky si mohl důchod nevzít ........
O tom jak a kdy podepsal "růžové" je zbytečné mluvit, zaměstnanci jsou roztroušeni po celé republice a jejich podpisy sehnat je záležitost na celý rok.