Re: budova
už jsem vám psala, že budete muset rozdělit cenu na pozemek a budovu
pak jedině dle §61a odst. 2 vyhl. 500/2002 Sb.
Nejsou-li součástí nabytého majetku též závazky a jsou-li zároveň náklady na ocenění majetku nabytého podle odstavce 1 znalcem neúměrné významu tohoto ocenění, lze pro účely zjištění základu pro poměrné rozúčtování celkové pořizovací ceny nebo reprodukční pořizovací ceny podle odstavce 1 použít ocenění kvalifikovaným odhadem, jenž zajistí přiměřené přiblížení se k tržní hodnotě majetku.
účetní odpis si určíte sami a daňový podle toho, do které odpisové skupiny budova patří
účtování máte také u původního dotazu
Není ale co mám dělat když mi firma odmítá tento posudek nechat udělat, jim stačí že mají smlouvu a hotovo, jsem z toho zoufalá, nevím co dělat. Když bych to neodepisovala vůbec tak to vadí?
Písemně vedení sdělit, že kvůli tomu, že není určeno, jaké je rozdělení nákladů (pořízení budovy x pořízení pozemku), nelze započít s odpisem budovy. V rámci toho vzniká společnosti škoda ve výši cca ...
A že navrhujete postup ...
Nechat na účtu pořízení majetku do doby vyřešení s tím, že nelze zpracovat daňové přiznání a ani nelze zařadit do majetku. Nelze dokončit účetní závěrku z důvodu, že nelze upracovat inventuru majetku.
Buďte si jista, že pokud něco uděláte chybně, byť v dobré víře s tím, že jste chěla pomoci, při první kontrole to vedení hodí na Vás, a s požadavkem náhrady škody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2014 12:11
Dobrý den, firma koupila pozemek a na ní budovu, není rozděleno co v jaké hodnotě a není jak zjistit, na skoro celém pozemku je budova, můžu to celé účtovat jako budovu? na kolik let odpis 30?
byla provedena rekonstrukce, jak budu o tomto účtovat? děkuji