Budova

• (neregistrovaný)

18. 3. 2014 12:11

Dobrý den, firma koupila pozemek a na ní budovu, není rozděleno co v jaké hodnotě a není jak zjistit, na skoro celém pozemku je budova, můžu to celé účtovat jako budovu? na kolik let odpis 30?
    byla provedena rekonstrukce, jak budu o tomto účtovat? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2014 13:16

alli (neregistrovaný)

Re: budova
      už jsem vám psala, že budete muset rozdělit cenu na pozemek a budovu
      pak jedině dle §61a odst. 2 vyhl. 500/2002 Sb.
      Nejsou-li součástí nabytého majetku též závazky a jsou-li zároveň náklady na ocenění majetku nabytého podle odstavce 1 znalcem neúměrné významu tohoto ocenění, lze pro účely zjištění základu pro poměrné rozúčtování celkové pořizovací ceny nebo reprodukční pořizovací ceny podle odstavce 1 použít ocenění kvalifikovaným odhadem, jenž zajistí přiměřené přiblížení se k tržní hodnotě majetku.
      účetní odpis si určíte sami a daňový podle toho, do které odpisové skupiny budova patří
      účtování máte také u původního dotazu

• 18. 3. 2014 13:29

. (neregistrovaný)

Pokud není jak zjistit, tak si musíte zajistit znalecký posudek
      Když budete náklady na pozemek (v rámci odpisů budovy) odepisovat, tak Vám tyto odpisy první kontrola z FÚ vyřadí
      Viz. odpovědnost účetní NOZ § 5 a § 2950 - jste ochotna toto absolvovat?

• 18. 3. 2014 13:45

Mirian Malá. (neregistrovaný)

Není ale co mám dělat když mi firma odmítá tento posudek nechat udělat, jim stačí že mají smlouvu a hotovo, jsem z toho zoufalá, nevím co dělat. Když bych to neodepisovala vůbec tak to vadí?

• 18. 3. 2014 14:57

. (neregistrovaný)

Písemně vedení sdělit, že kvůli tomu, že není určeno, jaké je rozdělení nákladů (pořízení budovy x pořízení pozemku), nelze započít s odpisem budovy. V rámci toho vzniká společnosti škoda ve výši cca ...
      A že navrhujete postup ...
      Nechat na účtu pořízení majetku do doby vyřešení s tím, že nelze zpracovat daňové přiznání a ani nelze zařadit do majetku. Nelze dokončit účetní závěrku z důvodu, že nelze upracovat inventuru majetku.
      Buďte si jista, že pokud něco uděláte chybně, byť v dobré víře s tím, že jste chěla pomoci, při první kontrole to vedení hodí na Vás, a s požadavkem náhrady škody.

• 18. 3. 2014 15:17

Mirian Malá. (neregistrovaný)

Tak je zkusím donutit, on je problém, že oni to stihli ten barák už opravit ...
      Pak je každá oprava zhodnocení a přidává se do odpisů? nejde dát do nákladů přímo?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).