Hlavní navigace

Zvednutí platu

  • (neregistrovaný)

    25. 3. 2014 7:08

    Dobrý den,
    pomůže mi někdo prosím? Mám 20 let praxe a v současné práci dělám cca 4 roky. Na současné pozici mám však o cca 2000 Kč méně než všechny kolegyně kolem mě a docela mě to štve. Když jsem probírala s vedoucí, nechtějí mi připadat, že by museli ubrat jiným kolegyním. Pomůžete mi, jak se bránit. Mám svou práci ráda, ale proč bych měla mít méně než ostatní. Děkuji všem

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2014 7:20

      all (neregistrovaný)

      Re: Zvednutí platu
      >Dobrý den,
      >pomůže mi někdo prosím? Mám 20 let praxe a v současné
      >práci dělám cca 4 roky. Na současné pozici mám však o
      >cca 2000 Kč méně než všechny kolegyně kolem mě a
      >docela mě to štve. Když jsem probírala s vedoucí

      nechtějí
      >mi připadat, že by museli ubrat jiným kolegyním.
      >Pomůžete mi, jak se bránit. Mám svou práci ráda, ale proč
      >bych měla mít méně než ostatní. Děkuji všem

      Plat máte jistě stanoven v platové třídě a platovém stupni dle složitosti vykonávané práce a délky praxe. Takže rozdíl oproti kolegyním může být pouze ve výši přiznání osobního příplatku, který je ovšem nenárokový, takže jej zaměstnavatel stanovuje dle vlastního uvážení. Zřejmě u kolegyň jinak hodnotí např. jejich výkonnost, zkušenosti, rychlost atd. Nehledě na to, že nevím jak byste mohla oficiálně (pokud nejste mzdová nebo personalista) znát přesnou a skutečnou výši jejich platů.
      Obávám se, že zaměstnavatel si vždy zdůvodní, proč vás hodnotí méně, než vaše kolegyně. Nehledě na to, že si opravdu nedovedu představit , jak byste zdůvodňovala, že znáte přesnou výši jejich platů.

    • 25. 3. 2014 7:24

      iva. (neregistrovaný)

      Re: Zvednutí platu
      Máte mzdu nebo plat? Jste státní zaměstnanec?
      Stejnou otázku si kladu i já - proč mám v podnikatelské sféře na současné pozici o 7.000 Kč nižší mzdu, než kolega-muž, po kterém jsem ji převzala, ačkoli znalosti pro její výkon je třeba mít stejné ať ji děláte rok, 10 nebo 20 let. A dodnes mi nikdo nebyl schopen odpovědět. Respektive odpověď zní "Nelíbí se Vám to? Jděte jinam."

    • 25. 3. 2014 8:03

      all (neregistrovaný)

      Re: Zvednutí platu
      Bohužel máte pravdu a v soukromé sféře je to ještě horší. Paní píše o platu, takže předpokládám, že je ve státní sféře. Tam alespoň je na určitou práci stanovena platová třída bez rozdílu, zda práci vykonává muž nebo žena. Ovšem po novelizaci vyhlášky může zaměstnavatel stanovit platový stupeň i jiný, než by měl být podle délky praxe, tak jak bylo dříve. Spravedlnost nebude asi nikdy a nikde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).