Re: Pohoda -výpočet daně z příjmu PO x o
Nikdo z "Pohodářů" se neozývá, tak zkusím odpovědět.
Máte daňový odpis 64 332, účetní 13382 takže rozdíl je opravdu daňový v (DPPO ř.150) o 50 850 a nedaňový náklad žádný neni
Upřímně, po tom co jsem viděla "majetkové sestavy" z Pohody, tak se nedivím, že spousta účetních má nastaveno účetní rovná se daňové, protože v tomto se vyznat chce asi větší IQ
Re: Pohoda -výpočet daně z příjmu PO x o
děkuji :-) už jsem asi pochopila systém. O účetních odpisech za tento majetek v účetnictví účtováno nebylo, až na konci roku rozdílová částka. Takže v nákladech má zahrnuté daň.odpisy 64332,-(což je správná částka, pokud se o úč.odpisech neúčtovalo), pak Pohoda uměle vytvořila -50850 jako rozdíl mezi úč. a daň. odpisy, které zahrnula také do nákladů (tím se náklady snížily), uměle tím navýšila hospodářský výsledek , který pak o tu samou částku ponížila na ř.150. Výsledkem je, že částky 50850,- se vyrušily, a v nákladech je skutečně JEN 64332,-Kč za daň.odpis (úč.odpisy v nákladech zahrnuté nejsou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 3. 2014 13:09
Dobrý den,
prosím moc o radu, pracuji prvním rokem v programu Pohoda, chci udělat přiznání k dani z příjmů právnické osoby a tápu v odpisech. Firma má os.automobil v podnikání, koupený na konci října 2013. Eviduje účetní i daňové odpisy (nejsou stejné). Účetní odpis se provedl za listopad a prosinec v celkové výši 13.382,-Kč. Daň.odpis program automaticky zaúčtoval na účet 551001 (daň.uzn.náklad) v celkové výši 64.232,-Kč. A zároveň zaúčtoval i na účet 551002 (nedaň.náklad) rozdíl mezi účet. a daň. odpisy ve výši -50.850,-Kč. Tj. v podkladech k dani se mi zobrazí :
v daňových nákladech 64.232,-Kč (daň.odpisy)
a v nedaňových nákladech -50.850,-Kč (rozdíl mezi úč.a dań.odpisy) . Pořád na to koukám a už jsem z toho blázen, poradíte mi, jestli je to správně ? Mám pocit že ne.
Moc děkuji