Re: Obědy a DPH na výstupu
Firma, která vám obědy fakturuje se k nim zřejmě staví, že je prodává tzv. přes ulici, tzn. DPH 15%. Vy tyto obědy "přefakturováváte" ve stejné sazbě DPH na vaše zaměstnance. Že paní, která není váším zaměstnancem, je ohřívá a servíruje, není předmětem vašeho zjišťování.
Re: Obědy a DPH na výstupu
Váš způsob účtování se mi moc nezdá. Jak poznáte co je nedaňové?
To co srážíte zaměstnancům (bez DPH) účtujte přímo na faktuře 335, 55% na 527 a zbytek na 528. To co vybíráte není výnos
základ 335/335
DPH 335/343
a k té sazbě máte smlouvu na podávání obědů? co Vám mají dodávat? Jste si jistá, že si zaměstnanci neodnášejí v kastrůlkách (jak to dle sazby, kterou fakturují vypadá)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
27. 3. 2014 13:48
Dobrý den,
zaměstnanci mají možnost chodit v areálu na obědy, které jsou nám později fakturovány s 15% DPH (myslím, že by měly být s 21% DPH, protože je tam paní, co jim je ohřívá a umývá nádobí, ale to asi není moje starost).
My, jako zaměstnavatel, jim za jeden oběd strháváme 23,- Kč ze mzdy.
Jak postupovat při DPH na výstupu (já přeprodávám zaměstnanci oběd)? Je můj postup správný?
Mám FP na obědy v hodnotě 3.300,- bez DPH:
- strana MD 55% na účet 527, 45% na účet 528 a DPH 15% ve výši 499,50 na účet 343
- strana DAL celková částka na 321
Zaměstnancům byla sražena za tento měsíc celková částka 1.702,- za 74 obědů.
Částka zahrnuje i DPH 15% 221,94 Kč:
- základ daně ve výši 1.480,06 na účet 335/602
- DPH ve výši 221,94 na výstupu 335/343
A srážka ze mzdy bude v celkové hodnotě 1.702,- na účtech 331/335?
Je správně použitá sazba na výstupu 15%, když já oběd pouze "přefakturuji" ? Čím víc nad tím přemýšlím, tím větší zmatky mě napadají.
Budu ráda za jakékoliv Vaše zkušenosti, děkuji M.