do s.r.o. bylo koupen nový OA - jezdí s ním jednatel, který má ve smlouvě o výkonu fce uvedeno, že bezplatně může používat firemní automobil pro soukromé potřeby... je to nově vzniklé s.r.o., žádné zaměstnance nemají... Nikdy jsem nemusela tuto situaci řešit, takže bych Vás chtěla poprosit o konzultaci: Bylo mi sděleno, že soukromě bude používat z 10-ti%, tzn. že fakturu za auto celou zahrnu do majetku (roční odpisy budu krátit podle toho, jaký bude ke konci roku podíl mezi soukr. a služ. km) a z faktury za OA si nárokuji jen 90% z DPH, zbývajících 10% z hodnoty DPH zaúčuji kam? A podílem 90/10 musím krátit i ostatní náklady spojené s provozem - pojištění, pneu, opravy apod nebo jen přímé náklady, tj. PHM a odpisy? A ještě jedna záležitost - když mi odevzdá doklady od PHM, tak mi každý měsíc odevzdá knihu jízd, kde bude vyznačeno kolik bylo soukromých km a služebních km (zjistím podíl) a jak pak tedy zaúčtovat doklady od PHM a lze nárokovat celé DPH? A soukromé jízdy mi bude hradit na základě jakého výpočtu - vezmu počet soukromých km, vynásobím spotřebou a cenou PHM, zatížím DPH (které odvedu) a částku požaduji po jednateli nebo může jít k tíži firmy, ale to je pak nedaňový náklad?
27. 3. 2014 20:44
Dobrý večer,
do s.r.o. bylo koupen nový OA - jezdí s ním jednatel, který má ve smlouvě o výkonu fce uvedeno, že bezplatně může používat firemní automobil pro soukromé potřeby... je to nově vzniklé s.r.o., žádné zaměstnance nemají...
Nikdy jsem nemusela tuto situaci řešit, takže bych Vás chtěla poprosit o konzultaci:
Bylo mi sděleno, že soukromě bude používat z 10-ti%, tzn. že fakturu za auto celou zahrnu do majetku (roční odpisy budu krátit podle toho, jaký bude ke konci roku podíl mezi soukr. a služ. km) a z faktury za OA si nárokuji jen 90% z DPH, zbývajících 10% z hodnoty DPH zaúčuji kam?
A podílem 90/10 musím krátit i ostatní náklady spojené s provozem - pojištění, pneu, opravy apod nebo jen přímé náklady, tj. PHM a odpisy?
A ještě jedna záležitost - když mi odevzdá doklady od PHM, tak mi každý měsíc odevzdá knihu jízd, kde bude vyznačeno kolik bylo soukromých km a služebních km (zjistím podíl) a jak pak tedy zaúčtovat doklady od PHM a lze nárokovat celé DPH?
A soukromé jízdy mi bude hradit na základě jakého výpočtu - vezmu počet soukromých km, vynásobím spotřebou a cenou PHM, zatížím DPH (které odvedu) a částku požaduji po jednateli nebo může jít k tíži firmy, ale to je pak nedaňový náklad?
Děkuji za trpělivost