Re: automobil x OSVČ
Teď si říkám, že jsem před chvílí určitě četla, že nemusí být zahrnuto v majetku. :-)
Re: automobil x PO
Prosím, přidám se s dotazem: Právnická osoba poskytuje zaměstnanci osobní automobil k soukromým účelům apřidaňuje mu 1% ceny ke mzdě. Je to ten případ, kdy si může uplatnit 80% paušálu do daň.přiznání a nebo je to přenechání jiné osobě a paušál si uplatnit nesmí?
Já bych to uzavřela.
Pan je FO - osvč vlastní auto (není v majetku)
uplatni si pausal 80% protože jezdi soukromě.
zaplati dan a poda priznani k silnicni dani
zadnou knihu jizd
pritelkyne at jezdi FU samozrejme nepozna ze nim jezdi ona
proste vse si da do dani pan... a tamto ze pritelkyne jezdi opravdu nereste...
Janička
To se omlouvám za chybnou odpověď. Měla jsem zafiksováno, že musí být auto v majetku. Navíc jsem ke konci roku řešila s daňovým poradcem firmu, kde chtěli vozidlo vyřadit a on se právě udivoval proč to budeme dělat, když máme možnost uplatňovat ty výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 3. 2014 10:20
Dobrý den,
prosím o radu: OSVČ má své soukromé vozidlo, které nechce zahrnout do obchodního majetku, pouze ho občas používá k výkonu své podnikatelské činnosti. Pokud teď v březnu 2014 podá přihlášku k silniční dani (kterou k 31.1.2015 pak řádně "vyúčtuje" a podá přiznání), může si od března v daních za rok 2014 uplatnit paušální výdaj na dopravu ve výši 4000,-/měsíčně, i když toto vozidlo používá např. i jeho přítelkyně k běžným soukromým jízdám?
Pokud použije krácený paušál na dopravu, nemusí vést knihy jízd? (není plátcem DPH)
Díky za rady.
L.