Re: zoufalá - sklad v průměrných cenách
Tak mi to vychází v PC, ale potom pokud spočítám reálnou hodnotu zásob podle fyzické inventury a nákupních cen, tak mi vychází v součtu číslo třeba o 200 tis menší. Takže nemám hodnotu skladu krytou zbožím. Kusy sedí ale ne hodnota. A co pak v případě manka na zásobách, budu dodaňovat dle hodnoty skladu, tzn. z té vyšší ceny? To je přece šílené...
Jenže vy nemůžete něco počítat v průměrných a něco v nákupních cenách. Vyberete si fifo, lifo nebo průměr a podle toho děláte VŠECHNO.
Tak to jsem z toho jelen - no doteď jsem to neřešila a dávala do DP hodnotu v průměrných cenách, ale teď se mi ten sklad zdál moc velký. Takže pokud teď zjistím, že mám manko na nějaké zásobě třeba 1ks a v průměrné ceně to vychází 1x 10000,- ale v reálné dle dodávek vím, že to má být 1x5000,- dodaňuji těch 10000,-? To je mazec.
Tak já už nevim, jak to vysvětlit. Jakmile to vložíte do skladu, přepočítá se vám průměrná cena a tu chvíli musíte zapomenout na "reálnou cenu dle dodávek". NEBO berete reálné ceny dle dodávek, ale pak zas nemůžete počítat s průměrnou cenou.
Jasně, chápu a děkuji za radu. V 2013 už to musím nechat tak, ale od 2014 musím nákupy rozdělit na více skladových karet podle druhu zboží, aby nebyly v nákupních cenách tak výrazné rozdíly a tím vznikal takový rozdíl. Je to řešení, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 3. 2014 14:30
Prosím o radu - jsem v koncích. Vedeme daňovou evidenci, vychází mi příliš velká hodnota zásob na skladě, podle mě je to tím, že zásoby jsou evidované v průměrných cenách, např. u jedné zásoby příjmy:
1x ks za 50,-
1x ks za 100,-
1x ks za 200,-
tedy mám 3ks za 350,- tedy 1ks za 116.66
prodám poslední nejdražší kus a hodnota skladu mi teď vychází 2ks á 116,66 tedy 233,32
Ale já mám skutečně zásoby jen za 150,- tedy nemám hodnotu 233,33 a chybí mi 83,33 Kč. PC mi to takto vyjíždí, ale nikdy takto přece nemohu zjistit reálnou hodnotu skladu. Může mi někdo, moc prosím, poradit? Děkuji Jana