Re: Prosím zkušené - daň.zvýhod.neprávem
.
>>>přiznání. Chápu to správně? Neměla ta účetní v práci
>>>opravit mzdy v ročním zúčtování, kde srazí správnou
>>>výši daně, tj. bez daň. zvýhodnění, a tu odvést na FÚ
>>>s
>>>tím, že zaměstnanci bude srážet ze mzdy na základě
>>>dohody o srážkách? Nebo opravit mzdy na správnou výši
>>>daně, tu odvést na FÚ, vystavit potvrzení o
>>>zdanitelných
>>>příjmech ale už s opravenou sraženou daní, a srážet
>>>na
>>>základě dohody o srážkách? Nebo 3. možnost mě napadá,
>>>nechat potvrzení o zdan. příjmech se skutečně
>>>sraženou
>>>daní, tj. s malou daní, protože uplatňoval 2 děti,
>>>které ale v tom potvrzení uvedené nejsou, udělal by
>>>si
>>>sám DPFO, kde by mu vyšlo, že má daň vrátit FÚ, pak
>>>ale
>>>mi přijde nesmyslná ta dohoda o srážkách? Poradí
>>>prosím někdo? Děkuji.
>>Pokud požádal o RZD, kde toto dodatečně nahlásil,pak
>>by měla opravit mzd.účetní. Předpokládám,že se jedná
>>pouze o určité období r.2013.
>
>Jedná se o celý rok.
Jsou 2 způsoby:
1) V potvrzení o příjmech děti uvedené nebudou a daň tam bude uvedená taková, jakou mu skutečně sráželi a on při podání přiznání zjistí, že mu vychází nedoplatek a ten doplatí na FÚ.
Ale v tom případě už mu nebudou srážet nic v zaměstnání.
nebo
2) Tu částku odvede na FÚ zaměstnavatel a ten bude mít za zaměstnancem pohledávku a bude mu ji srážet.
Na potvrzení děti uvedené nebudou, ale daň by měla být uvedená taková, jakou by býval měl sraženou, kdyby děti neuplatňoval, aby nedošlo k tomu, že jednou to FÚ pošle zaměstnavatel, který si to ale vybere zpět od zaměstnance, a podruhé že to FÚ zaplatí i ten zaměstnanec. Anebo už přiznání podávat nebude.
Ale možná že ty srážky se týkají letošního roku, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 4. 2014 9:05
Dobrý den, prosím o radu zkušené. Známý si v zaměstnání uplatňoval daň. zvýhodnění na 2 děti. Na toto ale neměl nárok. Účetní v práci mu řekla, že rozdíl musí vrátit. Dala mu potvrzení o zdanitelných příjmech, kde děti uvedené nebyly, je v něm uvedená skutečně sražená záloha. To bych všechno chápala, že daň vrátí finančáku přes přiznání k dani z příjmů. Jenže dneska mi ten známý řekl, že v práci podepsal dohodu o srážkách ze mzdy, kde je uveden důvod srážky: oprava daň. zvýhodnění (pozdě nahlášeno). A teď mi přijde, že tu daň vlastně vrátí 2x, jednou formou srážky ze mzdy a podruhé v daň. přiznání. Chápu to správně? Neměla ta účetní v práci opravit mzdy v ročním zúčtování, kde srazí správnou výši daně, tj. bez daň. zvýhodnění, a tu odvést na FÚ s tím, že zaměstnanci bude srážet ze mzdy na základě dohody o srážkách? Nebo opravit mzdy na správnou výši daně, tu odvést na FÚ, vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech ale už s opravenou sraženou daní, a srážet na základě dohody o srážkách? Nebo 3. možnost mě napadá, nechat potvrzení o zdan. příjmech se skutečně sraženou daní, tj. s malou daní, protože uplatňoval 2 děti, které ale v tom potvrzení uvedené nejsou, udělal by si sám DPFO, kde by mu vyšlo, že má daň vrátit FÚ, pak ale mi přijde nesmyslná ta dohoda o srážkách? Poradí prosím někdo? Děkuji.