Zálohová faktura,úhrada-přelom roku

• (neregistrovaný)

2. 4. 2014 13:56

Dobrý den, jedná se o dalekou budoucnost, ale ráda bych abyste mi potvrdili nebo vyvrátili moje tvrzení, protože bych nerada něco prošvihla. Jedná se o dost velkou zakázku pro naší výrobu, na kterou vedení požaduje zálohu. Ta by se vystavila v prosinci na částku 500tisíc. Až ZF uhradí, začne se vyrábět s tím, že bude dodáno v lednu následujícího roku. Takže 1/vystavím ZF bez daně 2/ úhradu zaúčtuji na 324000 3/ vystavím DD k úhradě s účtem 324001 a po vyrobení výrobků teprve zaúčtuji na výnosy 6.. To znamená že v letošním roce se mi úhradou zálohy nezvýší hospodářský výsledek nikde se mi ve výsledovce neobjeví výnos, ale v rozvaze se mi navýší závazek. Příští rok po zaslání výrobků budu mít tuto částku na výnosech, tedy ve výsledovce. Je to prosím tak???? moc děkuju za trpělivost.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2014 20:40

v.e.n.d.y.

Re: Zálohová faktura,úhrada-přelom roku
      Pokud Vám ale letos začnou nabíhat nějaké náklady na zakázku (materiál, mzdy, režie), pak musíte účtovat o nedokončené výrobě (121/611) k 31.12.2014

• 2. 4. 2014 21:38

Květule (neregistrovaný)

Aha, takže pokud se započne s výrobou ještě v prosinci, vlastně spotřebujeme mzdy, materiál a vzniknou náklady, musím zvýšit nedokončenou výrobu. Ale co když to bude už hotový výrobek,což tedy nejspíš bude určitě, tak ten přijde na sklad hotové výroby takže zaúčtuju 123/613?
      Ale pokud uhradí zálohovku až ke konci měsíce a výroba se spustí až v lednu, pak bude platit tak jak jsem napsala, je to tak?
      moc děkuji.

• 2. 4. 2014 22:58

v.e.n.d.y.

Ano, pak ve výnosech až 2015.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).