Re: nárok na dovolenou - mateřská
pokud nastoupí mateřskou v lednu a požádá si o čerpání dovolené po skončení PPM, má nárok na celou výměru dovolené bez krácení.
Ano, pokud požádá o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala na mateřskou, tak se za následnou RD nekrátí. Neplatí to o RD před mateřskou v případě řetězení porodů. Záleží na přesných datech, protože v případě, že MD přesahuje do nového kalendářního roku, může se stát, že na roční dovolenou nárok nevznikne, protože nebude 60 dnů "odpracovaných".
Takže pokud chápu dobře, pokud odpracuje v roce min. 60 dní a nastoupí na MD a po ukončení rovnou zažádá o dovolenou má nárok na celoroční dovolenou?
Ještě se chci zeptat krátí se jen za nemoc nebo i za rodičák?
Můj případ je, že termín porodu mám 28.9. Stále pracuji. Vzhledem k tomu jak jsem do jiného stavu přišla a že nejsem dvacítka počítám, že dostanu neschopenku. Chtěla bych se s lékařem domluvit, že pracovat bych mohla řekněme do května/června - pak neschopenka.
V tomto případě limit 60 dní splňuji. Ale je tu ta nepřítomnost, v případě, že by byla od května je to víc než 100 dní.
Bude se mi za rok 2014 krátit dovolená?.
V roce 2015 tedy budu mít nárok na dovolenou a zároveň ještě MD, vzniká za rok 2015 nárok na dovolenou?
>>Ano, pokud požádá o čerpání dovolené tak, aby jí
>>navazovala na mateřskou, tak se za následnou RD
>>nekrátí.
>>Neplatí to o RD před mateřskou v případě řetězení
>>porodů. Záleží na přesných datech, protože v případě,
>>že MD
>>přesahuje do nového kalendářního roku, může se stát,
>>že na roční dovolenou nárok nevznikne, protože nebude
>>60 dnů "odpracovaných".
>
>Takže pokud chápu dobře, pokud odpracuje v roce min.
>60 dní a nastoupí na MD a po ukončení rovnou zažádá o
>dovolenou má nárok na celoroční dovolenou?
Pro účely dovolené se za odpracované dny považuje i čerpaná dovolená a dny na MD.
>
>Ještě se chci zeptat krátí se jen za nemoc nebo i za
>rodičák?
Za RD, která následuje po MD, se krátí podle toho, jestli matka požádá tak, aby jí navazovala na MD nebo jestli ji bude čerpat až po skončení RD.
>
>Můj případ je, že termín porodu mám 28.9. Stále
>pracuji. Vzhledem k tomu jak jsem do jiného stavu přišla a
>že nejsem dvacítka počítám, že dostanu neschopenku.
>Chtěla bych se s lékařem domluvit, že pracovat bych mohla
>řekněme do května/června - pak neschopenka.
>V tomto případě limit 60 dní splňuji. Ale je tu ta
>nepřítomnost, v případě, že by byla od května je to víc
>než 100 dní.
Na MD nastoupíte 6 až 8 týdnů před plánovaným dnem porodu. Jestli se nemýlím, tak to není 100 pracovních dnů ani v případě, že onemocníte dneska.
>Bude se mi za rok 2014 krátit dovolená?.
>V roce 2015 tedy budu mít nárok na dovolenou a zároveň
>ještě MD, vzniká za rok 2015 nárok na dovolenou?
Záleží na tom, kdy přesně na MD nastoupíte a kolik vám zbyde letošní dovolené. Pokud dny MD a čerpané D dají 60 dnů, budete mít celoroční nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 4. 2014 7:56
Jak je to prosím s nárokem na dovolenou při vzniku mateřské?
Vím, že mateřská se počítá jako odpracovaná doba - tudíž za tuto dobu nárok na dovolenou je.
Ale když mateřská skončí a začně rodičák, tak už je to jako neodprac. doba a za tuto nárok na dovču není?
Když třeba zaměstnankyně nastoupí mateřskou v lednu, má nárok na polovinu výměry celoroční dovolené?
Děkuji za odpovědi