Re: Zaúčtování faktury na energie
i já tak bojuji s fakturou od E.On, kde mají odečtenu uhrazenou zálohu (u které je poznámka, že na tyto zálohy byl již plátcům vystaven DD), ale já jsem žádný DD k zálohám nikdy neobdržela, takže jsem si ze záloh nenárokovala DPH
Re: Zaúčtování faktury na energie
na druhé straně faktury je číslo daňového dokladu k platbě, zkuste zapátrat, třeba ho má někdo založen a netuší že tento doklad patří do účtárny
http://www.eon.cz/cs/podnikatele/zakaznicky-servis-elektrina/vysvetleni-faktury-za-elektrinu.shtml#page-2
Re: Platební kalendář -paní Jinka prosím
Dobrý den, paní Jinko, chtěla jsem se zeptat ohledně platebního kalendáře, v §31a/1b se říká, že platební kalendář je daňový doklad jen tehdy pokud poskytujeme úplatu před uskutečněním zdanitelného plnění, přesně si tu formulaci neumím vysvětlit. To znamená, že musíme zaplatit dřív, než je uvedené datum platby na tomto platebním kalendáři a nebo je to jinak....? Většinou platíme později a já si na základě tohoto plat. kalendáře uplatňuji DPH, nevím jestli je to dobře? Moc děkuji za vysvětlení a velmi se omlouvám, že tento dotaz až tak nesouvisí s tématem.
Postupujete dobře
Den uskutečnění není "den splatnosti". Tento den je určen smlouvou případně §21/5 . Př. u energií máte zálohové období od 10/13 do 10/ 14 , ze všech plateb uvedených v platebním kalendáři
zaplacených i pozdě, ale přede dnem zd. plnění (což bude pravděpodobně 11/14) máte nárok na odpočet.
Jen pozor na platby na konci měsíce, pokud platíte např. 31, tak nárok na odpočet je až připsáním částky na účet dodavatele , takže se může stát, že Váš odpočet patří do jiného měsíce. §72/3
děkuji všem za diskusi, uplatním DPH z ročního vyúčtování, daň. doklady na zálohy nemají.
Ještě se chci zeptat, účtuji přij. faktury dle obdržení, je to měsíč. plátce.Kyž je na fa DUZP např. 10.3., ale uhradí platbu třeba až další měsíc, tak si uplatní DPH až v dubnu?
>>>>>>
>>>>>>>Dobrý den, paní Jinko, chtěla jsem se zeptat ohledně
>>>>>>>platebního kalendáře, v §31a/1b se říká, že platební
>>>>>>>kalendář je daňový doklad jen tehdy pokud poskytujeme
>>>>>>>úplatu před uskutečněním zdanitelného plnění, přesně
>>>>>>>si
>>>>>>>tu formulaci neumím vysvětlit. To znamená, že musíme
>>>>>>>zaplatit dřív, než je uvedené datum platby na tomto
>>>>>>>platebním kalendáři a nebo je to jinak....? Většinou
>>>>>>>platíme později a já si na základě tohoto plat.
>>>>>>>kalendáře
>>>>>>>uplatňuji DPH, nevím jestli je to dobře? Moc děkuji
>>>>>>>za
>>>>>>>vysvětlení a velmi se omlouvám, že tento dotaz až tak
>>>>>>>nesouvisí s tématem.
>>>>>>Postupujete dobře
>>>>>>Den uskutečnění není "den splatnosti". Tento den je
>>>>>>určen smlouvou případně §21/5 . Př. u energií máte
>>>>>>zálohové období od 10/13 do 10/ 14 , ze všech plateb
>>>>>>uvedených v platebním kalendáři
>>>>>>zaplacených i pozdě, ale přede dnem zd. plnění
>>>>>>(což
>>>>>>bude pravděpodobně 11/14) máte nárok na odpočet.
>>>>>>Jen pozor na platby na konci měsíce, pokud platíte
>>>>>>např. 31, tak nárok na odpočet je až připsáním částky
>>>>>>na
>>>>>>účet dodavatele , takže se může stát, že Váš odpočet
>>>>>>patří do jiného měsíce. §72/3
>>>>>Paní Jinko, mockrát Vám děkuji za vysvětlení. Přeji
>>>>>Vám pěkný den.
>>>>děkuji všem za diskusi, uplatním DPH z ročního
>>>>vyúčtování, daň. doklady na zálohy nemají.
>>>>Ještě se chci zeptat, účtuji přij. faktury dle
>>>>obdržení, je to měsíč. plátce.Kyž je na fa DUZP např.
10.3.,ale uhradí platbu třeba až další měsíc, tak si
uplatní DPH až v dubnu?
Ne u běžných DD uplatníte dle obdržení, platba je
důležitá jen u platebního kalendáře
Děkuji, už jsem se lekl
Otázkou je, zda daňové doklady k zálohám nemají, nebo
>si je neumí sami stáhnout ze stránek dodavatele. Třeba
>vůbec o této možnosti neví.
Když uplatním DPH z celkového vyúčtování, tak to bude taky v pořádku?
Ne. Z vyúčtování (daňového dokladu) se uplatňuje DPH z rozdílu, či se DPH vrací, pokud nastane přeplatek. Průběžně (či k určitému datu hromadně) se uplatňuje DPH z DD na přijaté platby, či z platebního kalendáře.
E-ON dělá vyúčtování přesně v souladu s ZDPH (§ 37a) - i když je to účetní "katastrofa".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 4. 2014 22:14
Moc prosím, mám fa za energii.Celkem fakturováno: základ daně + DPH a celková částka. Zúčtované zálohy: mínus základ daně, mínus DPH . Zálohy se odečítají s Dph,? myslel jsem, že od celkové fakturace se odečte celková částka záloh a Dph si uplatním z celkové částky. Poraďte, děkuji