Re: Faktura a poskytnuté zálohy
např.
314/221 úhrada zálohy
DD na PP:
314DD,343/321xx pomocný účet
321xx/314 odpočet uhrazené zálohy
FP za materiál:
501,343/321
321/314DD,343 odpočet DD na PP
nebo lze i (záleží na vašem sw)
501/321
321/314DD
(tento způsob je vhodný hlavně, když se mění z roku na rok výše sazby DPH)
Takže ten účet 321 tam musí figurovat? Nemůže to být u té konečné faktury jen 501/314?
Že je na faktuře k úhradě 0 Kč, neznamená, že o této faktuře nebudete účtovat. Vy musíte zaúčtovat nákup materiálu a závazek, který vám z tohoto nákupu materiálu vznikl vůči dodavateli. A tento závazek vypořádáte zaúčtováním již uhrazené zálohy.
Účtování má svá daná pravidla viz Zákon o účetnictví, ČÚS, zde č.17 Zúčtovací vztahy, Vyhláška č. 500 pro podnikatele,....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
23. 4. 2014 14:41
Dobrý den,
poradíte, prosím? Jsme s.r.o. Mám u firmy zaplacené řekněme 4 zálohy na materiál, ke kterým mám DD na PP.
Je správné účtování 314,343/314
nebo 314,343/321 a u toho odečet zálohy 321/314.
A dále firma posílá postupně, jak se odebírá materiál, faktury, kde je vyčíslena částka u jedné např. 50 000,- s DPH, s tím, že je to uhrazeno zálohou 1. a částečně zálohou 2.
Nevím, jak přesně účtovat. DPH tam figurovat už nebude, že? To už je zaúčtováno na DD na PP.
Napadá mě 501/314, budu to dostávat do nákladů? Možná to zní zmateně. Omlouvám se. Za případné rady děkuji.